Vali Kılıç, Çorum Sanayi Sitesi’nde Zorlu Otomotiv sahibi Elvan Zorlu’nun evsahipliğinde devlet, esnaf ve işadamlarını buluşturan toplantıya katılarak kentin geleceği için Organize Sanayi’deki yatırımların artmasının önemine değindi. Küçük Sanayi Sitesi’nde yeni adıyla Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren bir çok esnafın kabına sığmadığını dile getiren Vali Kılıç bu esnaflardan bir bölümünün Organize Sanayi Bölgesi’ni taşınması için neler yapılabilir, devletin esnafa sunduğu desteklerle ilgili bu toplantının düzenlendiğini dile getirdi.

Toplantıya Vali Necmeddin Kılıç ile birlikte Belediye Başkanı Zeki Gül, Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Murat Ocak, KOSGEB İl Müdürü Yusuf Yıldız, OSB Bölge Müdürü Yaşar Şahin, Halkbank Merkez Şube Müdürü İsmail Karabay, OKA Çorum İl Koordinatörü Özden Özgür Yalçın, Çorum Oto Tamirciler Odası Başkanı Necmeddin Uzun, Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Hıdır Balaban ve sanayi esnafı katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Kılıç, Organize Sanayi Bölgesi’nde yeni tevsii alanında 3’er dönümlük 17 parsel bulunduğunu dile getirerek bu parsellere Küçük Sanayi Sitesi’nde büyüme potansiyeli bulunan esnafı taşımak için neler yapılabileceğini görüşmek adına bu toplantının düzenlendiğini vurguladı.

Devletin Organize Sanayi Bölgesi’ne gelecek yatırımcılara ciddi destekler sağladığını dile getiren Kılıç, bunların başında gelir ve kurumlar vergisi muafiyetleri, istihdam teşviki, elektrik, su, doğalgaz ücretlerindeki indirimler, arsa ücretlerinin uzun vadede ödenebilmesi, inşaat yatırımının teşviklerle geri alınması ve KDV geri ödemesi olduğunu belirtti.

“ESNAFI ÜST SEGMENTE ÇIKARMAK İSTİYORUZ”

Çorum Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren esnafın artık giderek büyüdüğünü ve kabuğunu kırdığını söyleyen Vali Kılıç, “Küçük esnafımızı orta ve büyük ölçeğe getirmek için neler yapabiliriz. Bu toplantıda OSB, KOSGEB, TSO, Belediye, Halkbank gibi kurumların yöneticileri yer alıyor. Yani esnafa destek verecek tüm kurumlar buraya geldi. Biz küçük esnafı bir üst segmente taşımak istiyoruz. Aslında biz sizlere iyilik yapmak için değil Çorum’a iyilik yapmak istiyoruz. Devletin kurumları olarak esnafa ne gibi destekler verebiliriz onu sizlere anlatmaya geldik. Organize Sanayi’ye taşınmanız halinde maliyetlerinin düşerek verimliliğiniz artacaktır. İhracata yönelik yaptığınız üretimi OSB’de yapmanız halinde bir çok destekten yararlanabileceksiniz. Bunun için yatırım teşvik belgesi de almak size katkı sağlayacak. Ayrıca burada sesinizi duyuramadığınız bir çok yere OSB’de olunca ulaşabilecek ve prestijiniz artacak. Organizeye geçtiğinizde KOBİ desteklerinden daha fazla yararlanabileceksiniz” diye konuştu.

DESTEKLER ANLATILDI

Toplantıda daha sonra sırası ile Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ocak, KOSGEB İl Müdürü Yıldız, OSB Bölge Müdürü Şahin, Halkbank Şube Müdürü Karabay ile OKA İl Koordinatörü Yalçın, küçük esnafa OSB’ye geçtiklerinde veya geçmelerinde kurumlarının sağlayabileceği KOBİGEL, Teknoyatırım, modernizasyon, inşaat, ürün çeşitlendirme, entegrasyon, fuar, yatırım danışmanlığı, stratejik ürün gibi çeşitli destekler hakkında esnafa bilgi verdi.

Kurum yetkilileri firmaların yatırım teşvikleri ve diğer kolaylıklarının yanında OSB’ye geçtiklerinde TSE, KOSGEB, Gümrük Müdürlüğü, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği, TSO gibi ilgili kurumlardan almaları gereken belgeleri tek elden alabileceğini, OSB’de kurulu bulunan Meslek Lisesi aracılığıyla çırak ihtiyaçlarının azalabileceğini de dile getirdiler. Yetkililer OSB’de yer almanın esnafa hem prestij sağlayacağını hem de az masraf anlamına geldiğini vurgulayarak tek başına yatırım yapamayanların biraraya gelerek çok ortaklı olarak da yatırım yapabileceğini sözlerine eklediler.

KOMİSYON KURULACAK

Toplantının son bölümünde tekrar söz alan Vali Kılıç, bu konuda tüm ilgili kurumlardan birer kişinin katılımı ile bir komisyon kurulması, büyüme potansiyeli bulunan küçük esnafın tek tek ziyaret edilerek sağlanabilecek destekler konusunda bilgilendirme yapılmasının daha doğru olacağını, kimseyi zorlamadıklarını ancak firma bazlı çalışmalar yaparak bu esnafın Çorum’un büyümesine de katkı sağlamasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Sanayi Sitesi’nde esnafla biraraya gelmekten mutlu olduğunu belirten TSO Başkanı Başaranhıncal da teşviklerin dönem dönem değişiklik arzettiğini, küçük esnafın Organize’ye gitmesi halinde işini büyüterek rekabet edebilirliğinin artacağını, Sanayi Sitesi’nde kalan esnafın kendini dışarıya tanıtamadığını, OSB’de olmanın bu tanıtıma katkı sağladığını, büyümek isteyenin OSB’ye gelmesi gerektiğini belirtti.

Şehirde yaşayan esnafın gelirinin artmasını Belediye olarak önemsediklerini söyleyen Başkan Gül ise bu çalışmaların kentin gelişimi için de önemli olduğunu vurguladı.

Devletin tüm kurumları ve esnafın biraraya geldiğini belirterek esnaftan kurumların destekleri konusunda merak ettiklerini çekinmeden sormalarını isteyen AK Parti İl Başkanı Karadağ ise hedeflerinin Çorum’a artı bir şeyler katmak olduğunu ve devletin sağladığı destek ile kolaylıklarla esnafa daha fazla kazanma şansı sunduğunu sözlerine ekledi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim