Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Aba Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Gazi Üniversitesi Transplantasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aydın Dalgıç, organ nakli konusunda Türkiye’nin dünyadaki lider ülkelerden biri olduğunu belirterek, “Bu alanda ABD ve Hollanda’dan sonra Kanada’yla birlikte dünyada üçüncü sıradayız.” dedi.
Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası dolayısıyla “Organ Bağışı’nın Türkiye’deki Durumu” konulu bir konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Aydın Dalgıç, Türk hekimlerinin bu alanda son derece başarılı olduklarının altını çizerek, Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’nun dünya çapında “otorite” olduklarını vurguladı.
Günümüzde çevre ülkelerden organ nakli ameliyatı için Türkiye’ye çok sayıda hasta geldiğini anımsatan Prof. Dalgıç, “Organ nakli bir mucizedir. Karaciğer, kalp, ince barsak ve akciğer gibi bazı hastalıklarda yaşam süresi ancak organ nakli ile uzatılabilir. Son dönem böbrek yetmezliği, Tip 1 Diabet, bazı göz hastalıkları ve bazı kol, bacak ve yüz kayıplarında ise organ nakli yaşam kalitesini ileri derecede artırır.” diye konuştu.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim