Doç.Dr. Erkin Emet’in konuşmacı olarak katıldığı programa Doç.Dr. Naki Çolak, Çorum Ülkü Ocakları Başkanı Yavuz Ünlü ve yönetim kurulu üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansta açış konuşmasını yapan Doç.Dr. Naki Çolak, gelişen teknoloji ile birlikte öğrencilerin okumaktan çok internette sosyal medyada zaman geçirdiğini belirterek Hitit Üniversitesi öğrencilerinin böyle etkinlikler düzenlemesinin kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Doç.Dr. Çolak, araştırılması ve insanların kendilerini her açıdan yenilemesi için çaba göstermesi gerektiğini söyledi.

Faruk Çakır isimli öğrencinin “Zulme Başkaldırır Doğu Türkistan” isimli şiiri seslendirdiği programda Hitit Üniversitesi Öğrenci Konsey Başkanı Arslan Canyurt da bir konuşmada bulundu.

Doğu Türkistan’da İslamiyet’in, İslamiyet ve Türklüğü anımsatan isimlerin konulmasının da yasaklandığını belirten Canyurt, Çin’in iyi ve cesur insanlara hayat imkanı bırakmadığını vurguladı. Canyurt, Türk gençleri olarak Uygur Türkleri ile hısımlığı sonsuza kadar sürdüreceklerini dile getirdi.

1955 yılında Uygur Özerk bölgesi statüsü verildiğini ancak uygulanmadığını anlatan Doç.Dr. Erkin Emet de Türk soylulara yönelik bir yok etme çalışması bulunduğunu anlattı. Çin’in asimile için inanılmaz bir uygulama sürdürdüğünü belirten Emet, Uygur Türklerinin Türklere karşı büyük bir sevgisinin olduğunu ve bu durumun Çin’i korkuttuğunu dile getirdi.

Türk birliği kurmak için yapının hazır olduğunu ancak bunun ekonomik boyutunun sağlanamadığını söyleyen Emet, Çin-Türk ilişkilerinde Doğu Türkistan meselesinin zaman zaman unutulduğunu belirtti.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim