Çorum Belediyesi tarafından düzenlenen anma etkinliğinde konuşan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alâattin Karaca, Necip Fazıl’ın çok yönlü bir kişi olduğunu belirterek, “Necip Fazıl fikir ve edebî hayatımızda derin izler bırakmıştır. Bu konuda şairin sevenleri de sevmeyenleri de mutabıktır.” dedi.
Turgut Özal Konferans Salonu’nda dün gerçekleştirilen etkinliği Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru’nun yanı sıra çok sayıda katılımcı izledi.
İlk olarak kürsüye gelen Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, 25 Mayıs 1983 tarihinde aramızdan ayrılan Necip Fazıl’ın önemli bir mütefekkir olduğunu belirterek, konferansın konuşmacısı Prof. Dr. Karaca’ya katkılarından ötürü teşekkür etti.
Prof. Dr. Alâattin Karaca, Necip Fazıl’ın edebî, siyasî, ilmî ve dinî yönleriyle Türk milleti üzerinde çok etkin olduğunu belirterek, “Kısakürek, tek yönüyle sivrilmiş biri değildir. Necip Fazıl gibi çok yönlü kişilerin ağırlığı karşısında değerlendirme yapmak her zaman güç olmuştur. Kısakürek’in bugün, her ne olursa olsun sevenleri kadar, sevmeyenleri ve karşı çıkanları da önemli çoğunluktadır. O nedenle bu iki zıt kutup arasında Necip Fazıl’ı eserleriyle doğru değerlendirmek daima zor olmuştur. Ancak, Kısakürek’in fikir ve edebî hayatımızda derin ve etkin izler bıraktığını bugün her iki zıt kutuptakiler de kabul etmektedirler.” diye konuştu.
Necip Fazıl’ın Türk şiirine felsefî bir muhteva kazandırdığını ifade eden Prof. Dr. Karaca, “Kısakürek, şiirimize getirdiği metafizik, tasavvufî ve insanın ruh hâline yönelik bakış açısıyla diğer şairlerden ayrılır. Necip Fazıl’ın çağdaşlarından en önemli farkı, şiire felsefî bir muhteva kazandırmış olmasıdır.” ifadelerini kullandı. (Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim