Maliye Bakanı hemşehrimiz Naci Ağbal, darbe girişimi sonrasında çıkarılması için mesai harcanan Varlık Barışı konusundaki eleştirileri yanıtladı.
Yapılan düzenlemenin sadece kişi bakımından kaynağın tek başına ülkeye getirilmiş olmasının vergi incelemesine neden olmayacağını söyleyen Bakan Ağbal, “Mevzuatımızda yer alan gerek suç gelirlerinin aklanması gerek terörle mücadele mevzuatı olsun, gerek terörün finansmanı düzenlemesine ilişkin mevzuat olsun bütün yükümlülükler geçerlidir” dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İlişkin Kanun Teklifi görüşmelerine katılan Bakan Ağbal, varlık barışıyla vergi hasılasının ortaya çıkmadığını belirterek, “Herhangi bir şekilde varlıkların ekonomiye kazandırılması, ekonomiye kazandırılan varlıkların yatırım, üretim, istihdamda meydana getireceği katkıyla sonraki aşamalarda daha fazla bir vergi, hasıla meydana getireceği düşüncesidir. Burada herhangi şekilde kayda giren varlıklar vergilenecek, vergilenebilir şekilde kayıt altına alınacak. Yurtdışındaki bir varlığın bu kanun çerçevesinde Türkiye’ye getirilmiş olması zaten kayıtlı bir varlık haline dönüşmesi anlamına geliyor. Yurtiçinde işletmeye dahil olmayan varlıkların, işletmeye dahil edilmesi kayıtlı hale geliyor. Kayıtlı hale gelen varlıklar sonraki aşamalarda mutlaka ve mutlaka vergi hasılası bakımından önemli bir girdi olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Önceki düzenlemelerde varlıklarını getiren vatandaşların zorunlu uyması gereken koşulların koyulduğunu hatırlatan Ağbal, “Burada zorunluluk koşulu koymanın teşvik edici unsurları azalttığını düşünüyoruz. Biz ekonomimize güveniyoruz. Yurtdışından varlıklarını getiren vatandaşlarımız, varlıklarını Türkiye’de tutacaklarına inanıyoruz. Bunu zorlayıcı koşullarla değil, gönüllü yapmalarını istiyoruz. Burada yapılan düzenlemede, yurtdışından getirilen varlıkların ister bir işletmeye kaydetsinler isterse bankada değerlendirsinler isterse bir gayrimenkule yatırım yapsınlar. Her hal ve takdirde bu ülke için kazanılmış bir kaynak olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.
Ağbal, düzenlemenin endişelere meydan verecek bir düzenleme olmadığına da işaret etti.
(İHA)
Editör: TE Bilisim