Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, 6 Haziran’da başlayacak olan Ramazan’ın Çorum’da dolu dolu kutlanacağını bildirdi.
Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Gül ve Turhan Candan ile birlikte Buhara Kültür Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Külcü, Çorum Belediyesi’nin Ramazan ayı için hazırlıklarını tamamladığını söyledi. Ramazan ayının Pazartesi günü başlayacağını kaydeden Külcü, “Belediye olarak hazırlıklarımızı yaptık. Programlarla ilgili çalışmalarımızın ön hazırlıklarını tamamladı. Hemşehrilerimizin ve İslam âleminin Ramazan’ını şimdiden tebrik ediyorum. İnşallah bu Ramazan, İslam âlemi içerisinde tüm sıkıntıların sona erdiği bir Ramazan olur. Allah’tan tek dileğimiz bu” dedi.
İnsanların Ramazan’da diğer aylara göre daha yumuşak, ilişkilerinde naif olduğunu belirten Külcü, bütün manevi iklimin Ramazan boyunca bütün insanlarda görüldüğünü dile getirdi.
Din olgusunun insanın hayatını en etkileyen en önemli unsur olduğunun altını çizen Külcü, “Din, insanların hayatını tanzim etmek üzere gelmiştir. Bu nedenle etkilerini toplumun her bir ferdi üzerinde görüyoruz. Biz de kendimizi böylesine önemli bir ayın getirdiği yükümlülüğün içerisinde görüyoruz. Çorum Belediyesi olarak Ramazan’ın manevi havasına hazırız” dedi.
Belediye olarak 365 gün boyunca toplumun bütün katmanlarına dokunmaya çaba gösterdiklerini vurgulayan Külcü, Ramazan ayında ise manevi iklime uygun hareket etmeye özen gösterdiklerini söyledi.
Çorum Belediyesi’nin 7 yıl boyunca mahalle iftarları, çocuk ve yetim iftarları, STK iftarları, Ramazan Çadırı iftarları, Ramazan’a özel gıda yardımları, çocuklara bayram hediyesi olarak elbise dağıtımı, aile iftarları ziyareti, Ramazan eğlenceleri, Kadir Gecesi özel programı ve Arefe günü mezarlık bakımlarını yaptığını kaydeden Külcü, bu seneki Ramazan’ın diğer Ramazanlardan farklı olacağını dile getirdi.
Bu seneki Ramazan programının 6 başlık altında toplandığını belirten Külcü, bunların çocuklara yönelik iftar, gençlere yönelik iftar, kadınlara yönelik iftar, yaşlılara yönelik iftar, mahalle iftarları ve diğer programlar şeklinde değerlendirildiğini bildirdi.
Ramazan boyunca çocuklara yönelik üç iftar programı, gençlere yönelik 8, kadınlara ve yaşlılara yönelik birer program düzenleneceğini söyleyen Külcü, yetim çocuklara dağıtılan elbise sayısının ise bu sene 2571 olacağını açıkladı.
Kadınlar için “Ramazan sofrasında hanımlar yarışıyor” isimli yarışma düzenleneceğini ve kadınların 8 ayrı dalda yarışacağını kaydeden Külcü, “Belediyemiz yılın 365 günü yaşlıların emrinde. Halen 416 büyüğümüzün evini temizliyoruz. Yaşlılarımızla birlikte Ramazan ayında iftar yapacağız” dedi.
Belediye olarak mahalle iftarlarını önemsediklerini belirten Külcü, “Bu iftarları 5-6 yıldır yapıyoruz. Ortalama 25 bin civarında hemşehrimizle Ramazan iftarlarında buluşuyoruz. Buralar gönül sofrasıdır, muhabbet sofrasıdır” diyerek, ayın 10’unda Buhara’da, 15’inde Mimar Sinan’da, 17’sinde Akken’te, 23’ünde de Gülabibey Mahallesi’nde iftar düzenleneceğini, Ulukavak Mahallesi’nin programının ise henüz netleşmediğini söyledi. Külcü, mahalle iftarlarının yanısıra Çorum’a hizmet eden, kent için emek sarfedenlere yönelik de bir program düzenleyeceklerinin bilgisini verirken, eşi Hatice Külcü ile birlikte fırsat buldukça iftar ziyaretleri de yapacağını dile getirdi.
Belediye olarak gıda dağıtımı konusuna büyük önem gösterdiklerinin altını çizen Külcü, “7 yıl önce Belediyeyi devraldığımızda 2 bin gıda dağıtımı yapılıyordu yıl boyunca. Şimdi bu işi daha onurlu ve haysiyetli bir noktaya taşıdık. Gıda bankasından yardımlarımızı yapıyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşımız geliyor ve alışverişini istediği gibi yapıyor. Biz her ay 2500 kişiye gıda yardımı yapıyoruz. Ramazan ayında ek 4500 kişi daha Gıda Bankamızdan yardımını alacak. 800 mülteci ailesine yardım yapıyoruz. Onlara da Ramazanda 2 paket olarak artıracağız” dedi.

RAMAZAN ÇADIRI KURULUYOR
Ramazan çadırındaki çalışmaların devam ettiğini kaydeden Külcü, “Çadırın kurulumuyla ilgili haberleri takip ediyorum. Oranın kurulumu tamamlanıyor ve Pazartesi akşamından itibaren de bin kişi yararlanacak. Biz burada bir organizasyon yapıyoruz. Bu işin mali yükü belediye tarafından karşılanmıyor. Hayır sahipleri tarafından karşılanıyor” şeklinde konuştu.

KADİR GECESİ'NDE ÖZEL PROGRAM
Kadir Gecesi'nde Akşemseddin Cami'nde özel bir program yapılacağını belirten Külcü, “Programa 3 kez Dünya Kur'an¬ı Kerim'i En Güzel Okuma Yarışmasında 1. olmuş Mısırlı Hafız Halid Muhammed Hanefi, 2011 yılında dünya 1. olan Mehmet Tayfur Sönmez ve 2013 yılında dünya 1. olan Ahmet Sarıkaya katılacak ve burada Kur'an ziyafeti sunacaklar” dedi.

PAZARDAN EVLERE SERVİS
Bu Ramazan'da başlayacak olan ve Ramazan'dan sonra da 11 ay boyunca devam etmesini planladıkları güzel bir projelerinin bulunduğunu kaydeden Külcü, şunları söyledi:
“Her mahallemizde pazarlarımız var ve çoğunlukla da pazarlardan alışveriş yapanlar, pazarın kurulu olduğu mahallenin sakinleri oluyor. Pazardaki zabıta noktasından bir minibüsümüz pazardan alışveriş yapan bayan kardeşlerimizi evlerine taşıyacak. Perşembe günü Buhara Pazarı'ndan bu çalışmayı başlatacağız. Bu öncelikle deneme amaçlı olacak. Olumlu tepkiler alırsak bu hizmetimiz devam edecek.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim