İlk modern radar sistemlerinin silahlanma yarışının artmasıyla 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılmaya başlandığını söyleyen Dr. Gençol, bu sistemlerin uçaklarda geceleri ve sisli günlerde Alman denizaltılarını bulabilmek için kullanıldığını; günümüzde de en sofistike radar sistemlerinin savaş uçaklarında bulunduğunu belirtti.

Savaş uçakları üzerlerinde bulunan “Elektronik Taramalı Faz Dizilimli Radar Antenleri” sayesinde tüm radar fonksiyonlarının elektronik kumandayla gerçekleştirildiğini söyleyen Gençol, “Uçak radarı bir yandan hedefleri takip ederken diğer bir yandan tarama yapabilmektedir. AWACS (Havadan Erken Uyarı ve Kontrol) uçakları ise 360 derece tarama yapabilen anteni sayesinde tüm yönlerde 400 kilometreye kadar 2000 nesneyi izleyip buna göre harp ortamını yönetebilmektedir” şeklinde konuştu.

Konuşmasında, günümüzde radar sistemlerinin otomotiv (seyir kontrölü, kör nokta saptama, çarpışma önleme) ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme alanlarında da kullanıldığını belirten Dr. Gençol, Ultra-Geniş-Band (UWB) aralığında çalışan bu sitemlerle çok küçük genişlikte radar darbeleriyle yüksek çözünürlük elde edildiğine değindi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim