Milli Tarım Projesi kapsamında dile getirilen konular arasında, üretim desteğinin havza bazlı yapılması, çiftçinin kullandığı mazotun yarısının karşılanması, 184 ovanın SİT alanı ilân edilmesi, mera hayvancılığı, yetiştirici bölgeleri oluşturulması ve piyasadaki dalgalanmaları, değişimleri engellemek ve piyasa düzenini sağlamak için Toprak Mahsulleri Ofisi etkin bir şekilde kullanılması olarak yer aldığını ifade eden Gül, “Üretim için verilen destekler fındık, çay ve zeytin hariç, sadece tarla tarımına ve sınırlı sayıda ürüne yönelmiştir. Diğer ürünlere hiç değinilmemiştir. Ordu ili gibi 123 il / ilçe için fındıktan bahsedilirken,  ilimizin Oğuzlar ilçesi için kayda değer bir ürün olan ceviz hiç ortada yoktur. Son zamanlarda gündemimizi meşgul eden ülkemizde olduğu gibi yaklaşık 30 bin dekar alan ekimle ilimizde de önemli bir yer sahip Şeker Pancarı ne olacak belli değil. Bir kaç yıldır ilimiz bitki deseni içindeki payı hızla artan, ancak bu yıl düşük fiyat nedeni ile çiftçiyi sıkıntıya sokan patates artık ekilmeyecek mi? Deneme sonuçlarında iyi bir sonuç alınan çerezlik kabak konusunun üzerine bir sünger mi çekilecek.  Ovasaray ya da Üyük Köyü’nün soğanı, Karaburun Köyü’nün domatesi, Eşençay Köyü’nün kirazı, Kışlacık Köyü’nün pırasası, Kargı İlçesi’nin bamyası ya da proje kapsamında çiftçiye umut olarak sunulan daha ürününü bile görmediğimiz Uğurludağ İlçesi’nin lavantası başlamadan bitecek mi? Bu örnekleri çoğaltmak ve peş peşe sıralamak mümkün.
Milli Tarım Projesi ile dile getirilen konular ağırlıklı olarak tarımsal destekleme yönteminin değiştirilmesi ile ilgilidir. Bu proje ile verimliliğin ve üretimin artması amaçlandığı halde;  örneğin potansiyel sulanabilir alanların sulamaya açılmasına yönelik yatırımlara, üretici örgütlenmesine hiç yer verilmemiştir. 
Üretim planlamasının öneminin anlaşılması, bu konuda çaba harcanması tarım sektörü açısından oldukça önemli ve sevindiricidir. Bu planlama yapıldığında gelecek yıllara ilişkin bir projeksiyon yapılması, hedef belirlenmesi gerekmektedir. İlimizde destekleme ile ilgili yayınlanan ürün listesi yeniden gözden geçirmeli ve revize edilmelidir.  Bu revizede ülke ve ilimiz için stratejik ürünler mutlaka listede yer almalıdır” dedi.
 (Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim