İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Ali Sami Odabaş, mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yaptıkları incelemeyi meclis üyeleri ile paylaştı.

Mevsimlik tarım işçilerinin yoğunlukla Alaca’da bulunduğuna dikkat çeken Odabaş, Merkez, Sungurlu, Boğazkale, Mecitözü, İskilip ve Bayat ilçelerinde de az sayıda mevsimlik işçi bulunduğunu kaydetti. Başbakanlık genelgesine göre Valiliklerce mevsimlik tarım işçilerinin olduğu yerlerde emniyetli, ekonomik, estetik ve fonksiyonel yeterli büyüklükte bina ile elektrik, su ve kanalizasyon alt ve üst yapısına sahip geçici yerleşim alanları oluşturulması gerektiğini anlatan Odabaş, bu alanların hazine taşınmazları arasında seçileceğini söyledi.

Yapılacak faaliyetlerle ilgili duyulan mali giderlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verileceğini anlatan Ali Sami Odabaş, “Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda ilimizde de hızlı bir şekilde çalışmalar başlatılmış, öncelikle yukarıda bahsettiğimiz üzere hangi ilçede ne kadar mevsimlik tarım işçisinin bulunduğu ve İlçe merkezinde mi, kırsal alanda mı bulundukları tespit edilmiştir. Yoğunluğun Alaca İlçemizde olduğu tespit edilmiş, ancak buradaki işçilerinde iş durumuna göre sürekli yer değiştirdikleri, ekli tabloda Fen Lisesi arkası olarak belirtilen alanda bir birikmenin (yoğunluğun) olduğu gözlenmiştir. Ancak buradaki sayıda sürekli değişmektedir. Ayrıca diğer yerlerde bulunan işçiler çeşitli sebeplerle (farklı aşiretten olmaları, farklı illerden olmaları, iş dağılımı, ortak tarla ekilmesi gibi) bu alana gelmek istememektedirler. Dolayısıyla işçilerin tamamının bir alanda toplanması mümkün gözükmemektedir.

Mayıs ayı sonu itibariyle İlimizdeki mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yapılan toplantıda Çorum’da 714 mevsimlik işçi olduğu tespit edilmiş, genelge çerçevesinde yapılabilecekler tartışılmış ve ilk etapta Alaca’da bulunan Fen Lisesi arkası olarak belirtilen alanda bir düzenleme yapılması, bu alana elektrik, su ve diğer altyapı hizmetlerinin iletilmesi için çalışma yapılması değerlendirilmiştir” dedi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim