Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Şahan şu bilgileri aktardı:

“40 meslek için yeterlilik zorunluluğu 26 Mayıs 2016 tarihinde başladı. Ancak özellikle inşaat sektöründe çalışanların çok önemli bir kısmının söz konusu mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaması nedeniyle çalışma hayatında önemli sıkıntılara sebebiyet verilebileceği değerlendirilerek bu süre uzatılmış olup, süre 01.01.2017 tarihinde dolmaktadır. Bu doğrultuda, 1 Ocak 2017 tarihine kadar işverenlerin çalışanlarını belgelendirmeleri gerekiyor. Yeni yıldan itibaren yapılacak teftişlerde iş müfettişleri tarafından MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu bulunan 40 meslekte belgesiz çalışanlar için işverenlere, her bir çalışan için 500 TL idari para cezası uygulanacak. 24 Mart 2017’den itibaren de 8 meslekte belgesiz çalışanlar için işverenlere idari para ceza uygulamasına başlanacak.

1 Ocak 2017 itibarıyla uygulanacak cezalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleri tarafından yapılacak denetimlere göre uygulanacak. Müfettiş raporuna istinaden cezalar Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından işverene tebliğ edilecek. Tebliğ edilen cezalar işverence bir ay içerisinde ödenecek.”

İŞÇİNİN CEBİNDEN PARA ÇIKMAYACAK

Mesleki Yeterlilik Belgesi alacak işçinin herhangi bir ücret ödemeyeceğine dikkat çeken İŞKUR İl Müdürü Şahan sözlerini şöyle sürdürdü:

 “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine ilişkin sınav ve belgelendirme masrafları devlet tarafından karşılanacak olup Mesleki yeterlilik ve belgelendirme sisteminin tam anlamıyla oturması hâlinde, hem işgücü piyasasında arz talep uyumu artacak hem de iş kazalarında ciddi bir gerileme sağlanacaktır.

BELGE NASIL ALINACAK?

Bireylerin MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gerekli. Adaylar, belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarını MYK internet sitesinden öğrenebilir.

Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülüyor, bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yapacak. Daha sonra teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dahilin de taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı veriliyor.

Mesleki Yeterlilik Kurumunca bu belgeleri vermeye yetkili yaklaşık 50 sınav ve belgelendirme kuruluşu yetkilendirilmiş olup, bu kuruluşların adları ve adresleri Mesleki Yeterlilik Kurumu internet adresinden yayınlanmış olup, alınmak istenen mesleki belgeler için bu kuruluşlara başvurulması gerekmektedir. Yetkilendirilmiş kuruluşlarca yapılacak sınavda başarılı olanların sınav ve belge ücretleri İŞKUR tarafından İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacaktır.

Bu nedenle çalışanların, işsiz olmakla birlikte bu mesleklerden birini icra edenlerin veya etmek isteyenlerin ayrıca işverenlerin mağdur olup, cezai müeyyideye maruz kalmaması için Mesleki Yeterlilik Kurumunca yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarına başvurularını yaparak/yaptırılarak mesleki sertifikalarını alması büyük önem arz etmektedir.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim