Kırsal alanda yüksek öğrenim görmüş gençlerin büyük bölümünün sanayileşmiş bölge ve şehirleri tercih ettiğini belirten Özzehinli, göçlerin nedenleri arasında : Sosyal yaşantının zayıf olması, işsizlik oranlarının Türkiye ortalamasının yarısının altında olması, Tarım topraklarının miras yoluyla parçalanması, eğitim sağlık ve sosyal hizmetlerden daha fazla yararlanma arzusu ve İş sahası büyütme isteği olduğunu dile getirdi.
Göçün engellenmesinde, hızlı tren ve yük taşımacılığına uygun demiryolunun Ankara-Çorum ve Samsun güzergahını sağlayacak şekilde ve 2023 Türkiye vizyonuna uygun olacak şekilde yapılmasının payı olacağını söyleyen Özzehinli, Merzifon havaalanındaki uçuş saatlerinin İstanbul için oluşturulması, İzmir Antalya için yeni seferler konulması, göçü engellemek için yapılacak çalışmalar arasında sayılabileceğini kaydetti.
Sosyal yaşantının canlandırılması ve çeşitlendirilmesi AVM’lerin yapılması eğlence ve sportif mekanların çoğaltılması ve kültürel etkinliklerin arttırılmasının göçü engelleyici etkenler olarak sıralanabileceğini dile getiren Özzehinli, “Kırsal alandaki nüfusun yerleşik olarak kalabilmesi için ulusal tarım politikalarıyla desteklenerek tarımın teşvik edilmesi için Hazine’nin elindeki arazilerin uzun süreli kiralanması yönünde kararların alınması gerekmektedir. Tarım sektöründe bir araya gelme kültürünün yerleştirilmesi için teşvik politikalarının oluşturulması ve projelerin hazırlanması köylerde göçü önlemede etkili olacaktır.
Bayat’a geri dönüşümün sağlanması için 100 konutluk Tarım Köy Projesi başlatıldığına dikkat çeken Özzehinli, “Anası babası ölmüş, Bayat’ta kimsesi kalmamış, Bayat’ta kalacak yeri olmayanlara 1+1 gibi küçük evler yapılacak yaz tatilinde ya da bayramlarda gelip kalmaları sağlanacak.
İskilip ilçemiz göç veren 2. ilçemiz. En çok göç verdiği yer İstanbul. Gidenlerin büyük bir bölümü inşaat sektöründe çalışıyor. Ankara-Bolu-İstanbul ağırlıklı göç ediliyor. İskilip ilçesi eski bir ilçe olmasına karşın iş olanakları eğitim gibi nedenlerden dolayı göç veren ilçelerimizden”
dedi.
2015 yılında en çok göç veren illerimiz ve sayıları şöyle:
Merkez 5.021, Sungurlu 1761, İskilip 1139, Bayat 878, Alaca 799, Mecitözü 519, Osmancık 451, oğuzlar 417, kargı 360, Dodurga 343, Laçin 251, Ortaköy 216, Boğazkale 197, Uğurludağ 152

MECLİS ÇOCUKLARI SOKAKTA BEKLEYEN TEHLİKELERLE İLGİLİ İNCELEME YAPACAK
Oğuzlar İl Genel Meclisi Üyesi arif Çamiçi ve İskilip İl Genel Meclisi Üyesi Yusuf Kaya tarafından verilen önerge ile çocukların sokaklarda tehlikelere maruz kaldıkları belirtilerek. Çocukları sokakta bekleyen tehlikelerle ilgili araştırma yapılması istendi.
Bu konuda sosyal Hizmetler Müdürlüğü ile Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nün ne gibi çalışmalar yaptığını öğrenmek istediklerini belirten Arif Çamiçi, çocuklarla ilgili hangi kurum ve kuruluşların proje yaptığını, bu kurumların ulaştığı çocuklarda ne gibi farklılıklar olduğunun araştırılarak kamuoyuna bilgi verilmesini istedi. Konu incelenmesi için Aile ve Engelliler komisyonuna havale edildi.

İNCESU’YA KIR LOKANTASI YAPILMASI İSTENDİ
Turizm Bölgelerine gelen turistlerin dinlenebileceği, yöresel yemekleri tadabileceği, güzel vakit geçirebileceği, konaklayabilecekleri yerlerin olması adına İncesu’ya kır lokantası yapılması istendi.
Konuyla ilgili İl Genel Meclisine Arif Çamiçi ve Mustafa Çelik tarafından öner ge verildi. Önergeyle ilgili bilgi veren Çelik, Ortaköy ilçesinin İncesu Kanyonu’nun doğa harikası olduğunu kaydederek, gelen turistler için kır lokantası, cam teraslı kafe ya da buna benzer bir tesis yapılması konusunda inceleme yapılmasını istedi. Önerge oy birliği ile Turizm komisyonuna havale edildi.

“ÇORUM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN NE ORANDA ETKİLENDİ?”
İl Genel Meclisi üyeleri Yurdanur Özzehinli, Yusuf Kaya ve Hacı Mustafa Şimşek imzası ile İl Genel Meclisi Başkanlığına verilen yazılı önergede son yıllarda küresel ısınma ile birlikte iklim değişiklikleri meydana geldiği kaydedilerek Çorum’un iklim değişikliğinden ne oranda etkilendiğinin araştırılması istendi.
Yurdanur Özzehinli, yıllara göre sıcaklık ortalamalarında ne gibi değişiklikler beklendiği, sıcaklık değişikliklerine oranla canlılarda etkileşimin nasıl olacağı konusunda araştırılma yapılıp meclise bilgi verilmesi istendi.
Konu incelenmesi için Çevre ve Sağlık Komisyonu’na havale edildi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim