CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, Öğretmen-Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay’ı, 23 Aralık 1930 tarihinde mürteciler tarafından hunharca katledilişinin 86. yıldönümünde saygı ve rahmetle andı.

Menemen Olayı’nın, 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra Cumhuriyet rejiminin karşılaştığı ikinci büyük irticai kalkışma olduğunu belirten Suvacı, yazılı açıklamasında şunları söyledi:

“Cami cemaatini rejime karşı tahrik eden Derviş Mehmet isimli bir yobaz, üzerinde dini ibareler bulunan bir bayrağı Menemen Hükümet Konağı önündeki meydana dikti. Meydanda toplananları dağıtmak üzere gönderilen askeri müfrezenin komutanı Asteğmen Kubilay, nasihat ederek topluluğu dağıtmaya çalıştıysa da, atılan kurşunla yaralanarak yere düştü. Gözü dönmüş canilerden biri, yaralı Kubilay’ın üzerine atılıp başını gövdesinden ayırdı ve kesik başını havada sallamaya başladı.

Olay yerine yetişen askeri birlik, cumhuriyeti yıkmayı amaçlayan şakileri ele geçirdi.

İrticai isyana katılanlar, hak ettikleri ağır cezalara çarptırıldılar.

Bu cumhuriyet düşmanı kalkışmanın üzerinden 86 yıl geçti, ama Türkiye Cumhuriyeti’nin karşı karşıya olduğu irtica tehdidi, bugün de ağırlaşarak devam ediyor.

Devleti ele geçirmeyi amaçlayan FETÖ, ülkeyi bölmeyi amaçlayan PKK ve şeriat devleti kurmayı amaçlayan IŞİD terör örgütleri, var güçleriyle Cumhuriyet’e yükleniyorlar.

Ne yazık ki, ülkeyi yönetenlerin iç ve dış politikadaki vahim hataları, terör örgütlerinin ve bunların arkasındaki karanlık güçlerin ekmeklerine yağ sürüyor.

Bir yandan birlik-beraberlik çağrıları yapılırken, diğer yandan halkı kutuplaştırıcı politikalardan geri adım atılmayışı da, ülkenin ufkunu her geçen gün biraz daha karartıyor.

Kubilay’ın vahşice katlinden 86 yıl sonra, kaygılarımız daha da artmış durumda.

Türkiye Cumhuriyeti’nin beka sorunuyla karşı karşıya kaldığı bu aşamada, başta ülkeyi yönetenleri ve etnik kökeni, dini, mezhebi, siyasi görüşü ne olursa olsun tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını sağduyuya davet ediyoruz.”

(Aliye ÖNCEL)

Editör: TE Bilisim