Memur maaşının, Türk Lirası’nın Dolar karşısında erimesi nedeniyle 5 ayda yüzde 15 değer kaybettiğini ifade eden Necati Gül, memur maaşının Temmuz 2016’da yüzde 4.5 zam ile en düşük 2 bin 678 liraya yükseldiğini hatırlattı.

Gül, “Dolar kuru 15 Temmuz’da yaklaşık 2.90 TL idi. Ortalama 2 bin 678 lira olan memur maaşı 923 dolara tekabül ediyordu. Geçen 5 aylık sürede Türk lirası dolar karşısında hem dış hem de içerdeki siyasi riskler dolayısıyla eridi ve bu şekilde devam eder ise erimeye de devam edecek. Dün itibariyle 1 dolar; 3.41TL’den işlem gördü. Bu erimeyle 2 bin 678 liralık memur maaşı 787 dolara düşmüş oldu.  Bu rakamlarla memur maaşının dolar karşısındaki 5 aylık erimesi,  yüzde 15 olmuştur. Malum Sendika ile Hükümet arasındaki anlaşma gereği; 2017 Ocak ayı itibariyle memur maaşına yüzde 3 zam yapacağını açıklanmıştı. Memur ve işçi sendikalarının açıkladıkları açıklık ve yoksulluk sınırları herkesin malumudur. Memur maaşındaki kaybın önlenebilmesi için hükümetten memurun beklentisi en az yüzde 20 zam yapmasıdır.

Ortaya çıkan tablo, memurların ekonomik durumunun kötüye gittiğini ve bunun etkilerinin zaman içerisinde daha da hissedileceğini göstermektedir. Farklı sektörler için paket üstüne paket açıklayan hükümetten, memur içinde bir ekonomik ve sosyal paketin açıklanması beklentimizdir” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim