Mecitözü ilçesinde 35 bin 780 dekar tarımsal arazinin sulanmasını sağlayacak 26 milyon TL değerindeki üç tesisin temeli düzenlenen törenle atıldı.
Törene Vali Ahmet Kara, AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu ve Cahit Bağcı, Mecitözü Kaymakamı Ahmet Demirci, Belediye Başkanı Ünal Yavuz, DSİ 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, AK Parti Çorum milletvekili adayı Lütfiye İlksen Ceritoğlu, AK Parti Çorum İl Başkanı Rumi Bekiroğlu ve vatandaşlar katıldı.
Törende bir konuşma yapan DSİ 5. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, DSİ tarafından Çorum’a 2003-2014 yılları arasında 766 Milyon TL yatırım yapıldığını açıkladı. 2003-2014 yılları arasında 6 adet baraj ve göleti tamamladıklarını dile getiren Dündar, tamamlanan sulama tesisleri ile 30 bin 650 dekar zirai araziyi sulamaya açtıklarını, sulamaya açtıkları bu arazilerde yılda 19 Milyon TL gelir artışı sağladıklarını açıkladı.
İnşaat, planlama ve proje hazırlık çalışmalarına devam ettikleri 599 bin 400 dekar araziyi sulayacak tesisleri de bu yıl ve önümüzdeki yıllarda hizmete aldıklarında toplamda 378 milyon TL zirai gelir artışı sağlayacaklarını açıklayan Dündar, “Bu 599 bin 400 dekar araziden 299 bin 860 dekar araziyi sulayacak kısmın inşaat çalışmaları, 299 bin 540 dekar araziyi sulayacak kısmın proje ve planlama çalışmaları devam etmektedir. 2003-2014 yılları arasında Çorum şehir merkezi ile muhtelif ilçe ve beldelere yılda toplam 8,28 milyon metreküp içme suyu temin edilmiştir. 2003-2014 yılları arasında 51 adet taşkın koruma tesisini tamamlayarak 62 yerleşim yeri ve 15 bin 000 dekar araziyi taşkından korunmasını sağladık. Mecitözü ilçemize ise 2003 yılından bu yana 37,2 milyon TL yatırım gerçekleştirildi. Yapımı devam eden 2 bin 310 dekar araziyi sulayacak Geykoca Göleti ikmal inşaatı, 4 bin 10 dekar araziyi sulayacak Bayındır Göleti ikmal inşaatının ihalesini gerçekleştirdik. İnşallah bu yıl bunların yapımını tamamlayacağız. Sarıhasan’a ait bin 200 dekar, Işıklı’ya ait bin 200 dekar ve Karacuma’ya ait bin dekar olmak üzere toplamda 3 bin 400 dekar araziyi sulayacak YAS sulamasına ait protokolü İl Özel İdaremizle yaptık. 3 milyon TL bedelli bu projemizi de inşallah bu yıl gerçekleştireceğiz. Bu gün burada 28 740 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak Köprübaşı Göleti sulaması ve derivasyonları, 3 bin 840 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak Figani Sulaması, 3 bin 200 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak Kozören Sulaması olmak üzere toplamda 35 bin 780 dekar araziyi suya kavuşturacak 26 Milyon TL değerindeki bu üç tesisin temelini atıyoruz. Bu tesisler Çorum’a ve Mecitözü ilçemize hayırlı olsun. Evlerinize bereket getirsin” dedi.
Mecitözü Kaymakamı Ahmet Demirci ise, yeni tesislerin hizmete alınmasıyla birlikte ilçede büyük bir alanın sulu tarıma kavuşacağını belirterek, ilçede 400 bin dekar tarım arazisi bulunduğunu ancak bu arazilerden sadece 93 bininin sulandığını söyledi. Demirci, tesislerin tamamlanmasıyla birlikte 130 bin dekar arazinin suyla buluşacağını, bunun da ilçe için büyük bir zenginlik olacağını belirtti.

“TÜRKİYE İSTİKRAR İÇERİSİNDE GELİŞİYOR”
AK Parti Çorum milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise, Türkiye’nin istikrar içerisinde kalkınıp geliştiğini söyledi.
Ülkedeki istikrar ve güven ortamını bozmak isteyenlerin olduğuna dikkat çeken Uslu, Neden bu seçimler önemli. AK Parti yada başka partiler değil, Türkiye’nin birliği, diriliği, istikrarı her şeyden önemli. Bu yatırımların devam etmesi, Türkiye’nin namerde muhtaç olmaması ile mümkün. IMF memuru gelecek diye günler öncesinden hazırlık yapılıyordu. Geliyordu sağa sola öfkeler yağdırıyordu. El açıp borç istiyorduk. Geleceğimiz IMF’ye ipotek altına alınıyordu. Bugün IMF’ye borcumuz kalmadı. Kendi önceliklerimizi artık kendi irademizle özgürce belirliyoruz. Türkiye’nin geleceğine IMF yada başka üst akıllar el koymasın diye bu seçimler Türkiye’nin kendi kaderini belirleme fırsatıdır. Bu seçimlerde Türkiye tökezlerse, istikrar bozulursa İsrail, ABD, Almanya, Kıbrıs Rum Kesimi sevinir. İçerideki bölücüler sevinir. Buna izin vermeyeceğiz. İstikrarın devam etmesi demek Türkiye’nin saygın olarak yoluna devam etmesi demektir. Bu seçimler Türkiye’nin bekasının belirlenme seçimleridir. Maceraya geçit vermemeye davet ediyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından 26 milyon TL mal olacak üç tesisin temeli protokol üyeleri tarafından atıldı.
(İHA)
Editör: TE Bilisim