Sınavla öğrenci alacak okulların yarısından fazlasının meslek ve imam hatip lisesi olduğunu ve ilimizde de 11 okulun belirlendiğini söyleyen Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Aydın, “Anlaşılan eğitime huzur haram. Eğitimde özelleştirmenin yolu MEB eliyle açılıyor. Çocuklarımızın geleceğine yazık” diye konuştu.

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş'in (TEOG) kaldırılmasının ardından yerine getirilen merkezi sınav sistemi ile öğrenci alacak liselerin belli olduğunu hatırlatan Aydın, MEB tarafından belirlenen listeye göre ilimizden 6 Fen Lisesi, 1 Sosyal Bilimler Lisesi, 2 Anadolu İmam Hatip Lisesi, 2 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmak üzere toplam 11 okulun merkezi sınavla öğrenci alacağını, açıklanan listeye göre 8 ilçede ise merkezi sınavla öğrenci alacak Anadolu Lisesi bulunmadığını, merkezi sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanlarının da Fen Liseleri 420, Sosyal Bilimler Liseleri 90, Anadolu İmam Hatip Liseleri 180, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ise 60 olmak üzere toplam 750 olduğunu kaydetti.

Hazırlanan nitelikli okul listesine göre geçmişte sınavla öğrenci alan Anadolu liselerinin nitelikli okul kapsamından çıkarıldığını gördüklerini, bu uygulanın hangi mantığa göre yapıldığını anlayamadıklarını söyleyen Aydın, “Bakanlığın bazı okullara nitelik kazandırmak isteğini doğru ve yerinde görüyoruz. Ancak bu bazı okullara nitelik kazandırmayı, maalesef MEB’nin nitelikli okulların niteliğini düşürerek yapmaya çalıştığını görmek de bizleri endişeye sevk etmiştir. Nüfus yoğunluğunun ve öğrenci sayısının % 55’ine sahip il merkezimizde mezun olacak olan 8.sınıf öğrencilerimizden yaklaşık 300’ü yüzde 2’lik dilime girmektedir. Bu öğrenciler Fen bilimleri alanında eğitim görebilecek potansiyele sahiptir. Hal böyleyken il merkezindeki Fen Lisesi’nin kontenjanı 120’den 90’a düşürülmüştür. Akademik potansiyeli olan ve ekonomik gücü olmayan öğrenciler mağdur edilmiştir. Yüzde 9 diliminden öğrenci alan il merkezindeki Anadolu Liseleri bu öğrencilerimizin ihtiyacını karşılayabiliyordu. Bakıyoruz 48 ilde Anadolu Liseleri duruyor. 33 ilde ise Sınavla öğrenci alacak okullar arasından çıkarılıyor. Bunlardan biri de Çorum. Türkiye’de Fen Liseleri’nin çoğundan daha başarılı olan, ilçelerdeki Fen Liselerinin de çok çok üstünde olan bu okullarımız neden ve hangi hesaplarla bu listede yok?” dedi.

“Yazık Beyler Yazık. Çocuklarımıza, geleceğimize yazık!” diye konuşmasını sürdüren Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Aydın, merkezi sınavla öğrenci alacak okulların sayısının yetersiz olmasının eğitimde özel okulların önünün açılmasına ve öğrencilerin özel okullara yönlendirilmesine neden olacağını, ülkenin ekonomik koşulları gözönünde bulundurulduğunu özel okul fiyatını karşılama imkanı olmayan başarılı öğrencilerin mağdur olacağını kaydetti.

Anadolu Liseleri’nin bir kalemde niteliksiz okul kategorisine dahil edildiğini belirterek MEB’nin bir garabete daha imza attığını, ülke genelinde 1.2 milyon ilimizde ise 4 bin 500 öğrencinin hayallerinin yıkıldığını ve nüfusu bizden daha az olan Yozgat’ın Fen Lisesi kontenjanının 240’a çıkarılırken ilimizdeki Fen Lisesi’nin kontenjanını düşürüldüğünü ifade eden Selim Aydın, “MEB bu uygulama ile özel temel liseler ile kolejleri velilere çıkış yolu olarak göstermektedir. Bu okullara erken tercih imkanı sunularak resmen teşvik edilmektedir. Adrese dayalı kayıt sistemi üzerinden yerleşecek olan öğrencilerimizi kaos beklemektedir. Zira veliler çocuklarını adrese dayalı kayıt sistemi üzerinden yer değişikliği yaptırarak farklı mahalledeki okullara göndereceklerdir. Bu da Bakanlığın “çoğu öğrenci evine en yakın okula gidecek” sözünü suya düşürecektir. Her okul kontenjan sayısını doldurunca çocuk istemediği okullara yönlenmiş olacaktır. Çorum’da bir çok gözde okulun bu listede olmaması eğitim adına faciadır. Meslek ve teknik liseleri özendirilecek duruma getirmenin yolu bu değildir. MEB gece yarısı yayınladığı bu listeyi tekrar gözden geçirmelidir. Öğrenciler kabustan kurtarmalı, bu yanlıştan dönülmelidir. Yol yakınken sizleri uyarıyoruz: Yanlış ve çıkmaz yoldasınız. Milyonlarca çocuğun geleceği ve dünyasıyla oynuyorsunuz” diye konuştu.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim