Türk Ulusu’nun askeri zaferini ve haklılığını dünyaya ilân eden Lozan Barış Antlaşmasıyla bağımsız ve laik Cumhuriyet’in temellerinin atıldığını vurgulayan Yalçın Çiftçi, “Lozan ile Türkiye Cumhuriyeti tüm dünya tarafından resmen kabul edilmiştir. Askeri zaferimiz, siyasi zaferle sonuçlanmıştır.” dedi.

24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Barış Antlaşması’nın 95. yıldönümü dolayısıyla bir basın açıklaması yapan Genel Sağlık-İş İl Temsilcisi Çiftçi, şu görüşleri dile getirdi:

“Kapitülasyonlar, Lozan Antlaşması ile kaldırılmış; Türkiye Cumhuriyeti ekonomik anlamda da özgürlüğüne kavuşmuştur. O inanılmaz dehası ve öngörüsü ile Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, ‘Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır’ diyerek daha o günden Lozan’daki zaferi karalamaya çalışanlara ders niteliğinde bir yanıt vermiştir.

Lozan demek, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti demektir. Genel Sağlık-İş olarak, Cumhuriyetimize, kazanımlarına ve bağımsızlığımızın tapusu Lozan Barış Antlaşması’nın ilkelerine, değerlerine sahip çıkıyoruz.

Lozan Barış Antlaşması ile Millî Mücadele’yi başarıya ulaştıran ve Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran başta Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Lozan’da Türkiye’yi temsil eden heyetin başkanı İsmet İnönü’yü ve emeği geçenleri minnet ve saygıyla anıyoruz. Lozan Barış Antlaşması’nın 95. yıldönümünü kutluyoruz.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim