Yaban domuzları çevreye, tarım alanlarına ve insanlara zarar vermeye devam ediyor. En büyük zararı ise çiftçiler görürken, çiftçiler yaban domuzu için yetkililerin bir çözüm bulmasını istiyor.
Domuzlar son olarak Karadenizbirlik Çorum Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Altınbaş köyü eski muhtarı Hıdır Kılıçarslan’ın yağlık ayçiçeği tarlasını talan ederken, bölgede çok sayıda tarlanın da talan edildiği gelen bilgiler arasında.
Son yıllarda sayısı hızla artan yaban domuzlarının ekili arazilere büyük zararlar verdiğini belirten çiftçiler, domuz sigortasının tek başına bir çözüm olmadığını dile getiriyor.
Geçmiş yıllarda muhtarlara domuz kurşunu verildiğini ve domuzlara yönelik sürek avı düzenlendiğini belirten çiftçiler, “Gece saatlerine kadar tarlada bekliyoruz. Ancak bunlar çözüm değil. Domuza yönelik daha etkin bir mücadele içine girilmeli. Domuzun neden olduğu talanın giderilmesi için domuz sigortası yaptırılıyor. Bu da tek başına sorunu çözmüyor. Domuz sigortası yaptırmayan çok sayıda çiftçi var” şeklinde konuştular.
“KURT SAYISI ESKİYE GÖRE AZALDI”
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız çiftçiler, dağlarda kurt sayısının her geçen yıl azaldığını belirterek, bunun da domuz sayısının artmasına neden olduğunu söylüyor.
“Kurtların en temel besin kaynağı domuzdur. Ancak kurt sayısının az olması nedeniyle domuzlar belki de doğadaki en önemli düşmanlarından kurtulmuş oluyor” diyen çiftçiler, çok hızlı bir şekilde üreyen domuza karşı etkili yöntemlerin kullanılması gerektiğini dile getiriyorlar.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim