Adalet ve Kalkınma Partisi Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Türkiye'nin ilk YÖK onaylı Bezmialem Üniversite Fitoterapi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezine ziyarette bulundu.
Milletvekili Kurt, Bezmialem Üniversite Fitoterapi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Kartal’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette; Tıbbi aromatik bitkilerinin iç ve dış piyasada uygulama ve satış alanları görüşülerek, Çorum tarımına sağlayacağı katkılar ele alındı.
Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, Çorum’un tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konusunda TAGEM’in desteklediği illerden birisi olduğunu söyledi. Türkiye’nin floristik zenginliğe ve kültüre sahip olduğunu belirten Ceritoğlu, ne yazık ki bitkisel drog, bitkisel ürün, gıda takviyesi ya da bitkisel ilaç üretiminde çok gerilerde olduğunu ifade etti.
Türkiye’nin bitkisel hammaddeleri ve bitkisel ürünleri yüzde 100 yerli olarak üretecek ve dünyaya pazarlayacak güçte olduğunun altını çizen Milletvekili Kurt, “Bitkisel gıda, kozmetik ve ilaç hammadde üretimi, sonucu ülkemizin bitki zenginliğini ekonomiye kazandırmamız mümkündür. Geliştirilecek ve üretilecek hammaddelerden fonksiyonel gıda, gıda takviyesi, kozmetik ürünler ve bitkisel ilaç üretmek mümkün olacaktır. Bugün Çin, Hindistan ve Balkan Ülkeleri bütün dünyaya bitkisel hammadde ve ürün satmaktadır. Neden Türkiye dünyanın bir numaralı bitkisel drog, bitkisel hammadde, fonksiyonel gıda, bitkisel kozmetik ve bitkisel ilaç üretim merkezi olmasın. Bu konuda yeterli teknoloji, bilgi ve potansiyele sahibiz. Biz geleneksel bitkisel ürünlerimiz ve ilaçlarımıza sahip çıkmalı, sağlığa olan etkilerini araştırmalı bunları ekonomimize kazandırmalıyız” şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim