KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Yusuf Şenol, Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Varol Öztorun, SES Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Fikret Çalağan ve BES Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Bahadır Berdircioğlu bu kapsamda Eğitim-Sen Çorum Şubesi’ni de ziyaret ettiler.

Ziyarette ilk olarak söz alan KESK Dönem Sözcüsü ve kısa adı BES olan Büro Emekçileri Sendikası Çorum Şubesi Başkanı Ertuğrul Alper, 24 Haziran seçimlerinden sonra, yeni devlet rejiminin kurumsallaşmasıyla birlikte iktidarın her yerde sendikal örgütlenmelere saldırı başlattığına dikkat çekerek, “Siyasi iktidarın uyguladığı ekonomik tercihler, ‘kriz miriz yok hepsi manipülasyon’ denmesine karşın krizi daha derinden yaşamamıza neden oluyor. Bu kriz, AKP'nin politikalarıyla gitgide derinleşiyor, giderek yoksullaşıyoruz. Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandığında gördük ki işçiler, emekçiler her geçen gün biraz daha kaybediyorlar, ücretleri eriyor. Yoksulluk ve açlık sınırının çok yüksek olduğu bir ortamda emekçilerin aldığı ücret kiraya ve faturalara ancak yetiyor. Ama buna karşı sermayeye sürekli teşvikler ve vergi afları geliyor.” diye konuştu.

Bu gelişmeler karşısında yaşanan yoksullaşmaya, ücretlerdeki kayıplara, iş güvencesine yapılan saldırılara karşı alanlara çıkma kararı aldıklarını belirten Ertuğrul Alper, “Yüzde birin yarattığı kriz, yüzde 99'un üzerine yıkılmaya, kemer sıkma politikaları, emekçilere dayatılmaya çalışılıyor. Bunu asla kabul etmedik ve etmeyeceğiz. Krizin yol açtığı işten çıkarmalara, işyerlerinin kapatılmasına, işsizliğe, pahalılığa ve yapılan zamlara karşı tüm kesimlerin verdiği mücadele ortaklaştırılarak dayanışmanın yükseltilmesi için tüm halkımızı 9 Aralık’ta Samsun’da yapılacak olan mitingimize katılmaya davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“KRİZE KARŞI MÜCADELE HATTI”

Ardından söz alan KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Yusuf Şenol ise krizin sorumlusunun enflasyonla yoksullaştırılan, büyümeden pay verilmeyen, sendikal hakları teker teker yok edilen asgari ücretliler, işçiler ve kamu emekçileri olmadığını belirterek, “Yaşanan krizin bedelini, krizi çıkaran yüzde 1’lik sermaye kesimi ödemelidir.” dedi.

Bu krize karşı bir mücadele hattı oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Yusuf Şenol, 4’li KESK bileşenlerinin yanı sıra 80’e yakın emek ve dayanışma örgütünün de desteğini aldıklarını söyledi.

Türkiye’nin ciddi bir şekilde ekonomik krizden geçtiğini vurgulayan Şenol, krizin faturasının halka kesilmemesi amacıyla KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’den oluşan meslek örgütlerinin bir araya gelerek krize karşı mücadele çağrısı yaptığını söyledi.

Dört örgütün toplantısından 5 bölgede miting yapma kararı çıktığını ve ilk mitingin 17 Kasım’da İzmir’de yapıldığını hatırlatan Yusuf Şenol, ikinci mitingin 9 Aralık’ta Samsun’da, üçüncüsünün 15 Aralık’ta Adana’da, dördüncüsünün 16 Aralık’ta Diyarbakır’da ve beşincisinin de 22 Aralık’ta İstanbul’da yapılacağını bildirdi.

KESK MYK Üyesi Yusuf Şenol ayrıca Ankara’daki son mitingin ise Ocak sonu ya da Şubat başında yapılmasının plânlandığını söyledi.

“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇ YENİ KRİZLERE GEBE”

Emek örgütlerinin sokağa çıkmasının çok önemli olduğunun altını çizen Şenol, “Çünkü önümüzdeki süreç, daha büyük krizlere gebe görünüyor. AKP iktidarı 15 Temmuz’u fırsata dönüştürüp 20 Temmuz karşı darbesiyle ülkeyi KHK ile yönetiyor. 113 bin kamu çalışanı işten atıldı. Bunlardan 4200 kişi, KESK üyesi. Toplu işten atmaların durdurulması, ihraç edilen bütün arkadaşların tüm demokratik haklarıyla görevlerine iade edilmesi, vergi diliminin kaldırılması, yüzde 45’e varan elektrik ve doğalgaz zamlarının geri alınması, toplu sözleşmenin iptal edilerek yenilenmesi, enflasyon farklarının ödenmesi ve parasız eğitim ve sağlık için biz meydanlarda olacağız. Bu yüzden tüm halkımızı, 9 Aralık’ta Samsun’da yapılacak olan mitingimize davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim