AK Parti Çorum Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ahmet Sami Ceylan, bu yıl Çorum merkez ve ilçelerine bağlı kanalizasyon sorunlarının kökten çözüleceğini söyledi.

Vali Necmeddin Kılıç, Milletvekili Ahmet Sami Ceylan ve İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Çıplak'ı ziyaret ettiler.

Recep Çıplak'ın yeni görevinin hayırlı olmasını dileyen Milletvekili Ceylan, Özel İdare'nin çalışma programı hakkında da bilgiler aldı.

Belirlenen proje ve hedefler ile Özel İdare'nin bütçe ve kaynak durumları masaya yatırıldı.

YÜZDE 100 KANALİZASYON

Çorum Milletvekili Ceylan’ın verdiği bilgiye göre,  2017 yılında kanalizasyon bulunmayan köy ve bağlılara yeni kanalizasyon tesisi yapılacak, kanalizasyon oranı % 80’den % 100’e çıkarılacak. Küçük olan köylerde ise bireysel fosseptik sistemi ile kanalizasyon sorununu çözülecek. 2017 yılından itibaren artık kanalizasyon sorunları tarihe karışacak.

Bu yıl için büyük bir hedef belirlediklerini vurgulayan Ahmet Sami Ceylan, Vali Necmeddin Kılıç'ın da katkıları ve duyarlı yaklaşımları ile köylerin tüm altyapı sorunlarının çözüleceğini, Milletvekilleri, Valilik, Özel İdare, İl Genel Meclisi ve kamu kurumlarının ortak hareket etmesiyle köylerin standardını yükselteceklerini, altyapı sorunlarını çözmenin yanı sıra üstyapı yatırımlarına da devam edeceklerini bildirdi.

“KÖYLER ŞEHİRLEŞECEK”

Cumhuriyet tarihi boyunca köylere verilen tüm hizmetlerin toplamından daha fazla hizmetin 2017 yılında götürüleceğinin altını çizen Ceylan, "Köylerimizin tüm altyapı sorunlarını çözeceğiz. Daha sonra üstyapı hizmetlerine ağırlık vereceğiz. Köylerimize altyapı hizmetlerinin yanı sıra çocuk oyun grubu, halı saha, köylü kadınlarımızın el işi ve gıda ürünlerini pazarlayabilecekleri pazar yerleri kuracağız. Şehirde ne varsa köyde de o olacak. Köylerimizi şehirleştireceğiz" dedi.

“BETON ASFALT DÖNEMİ BAŞLIYOR”

2017 yılında 437 km. asfalt yapacaklarını, böylelikle asfalt yol oranının yüzde 51'den yüzde 70'e çıkacağını bildiren Milletvekili Ceylan, birinci ve ikinci kat asfalt yapımının ardından "beton asfalt" döneminin başlayacağını, yolların standardının yükseltileceğini vurguladı.

“449 KÖYE KİLİTLİ BETON PARKE TAŞ”

2017'de ayrıca 449 köyde kilitli beton parke taşı yapılacağını açıklayan Ceylan, çalışmaların yarım kaldığı köylerde eksikliklerin tamamlanacağını, tüm köylerin en azından ana arterlerinin kilit taşı ile döşeneceğini, köylünün artık ayağını çamurdan kurtaracaklarını söyledi.

BİREYSEL FOSSEPTİKLER

Milletvekili Ceylan, bireysel fosseptik uygulaması hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Bireysel fosseptikler, her hanenin kendi evsel atıklarının bertaraf edildiği sızdırmalı ya da sızdırmasız derin kuyulardır. İl Özel İdaresi'nce planlanan bireysel fosseptikler ise HDPE esaslı spiral sarımlı borular kullanarak sızdırmalı olarak yapılmaktadır. Borunun çapı 140 cm., yüksekliği ise 170 cm.'dir. Böylelikle 2,61 m3 hacim elde edilmektedir. Uygulamada 2 x 2x 2 m. ebatlarında çukur açılmakta ve çukurun altına 20 cm. blokaj taşı konulmaktadır. Spiral sarımlı HDPE delikli boru yerine yerleştirildikten sonra etrafı yine blokaj taşı ile doldurularak, üzerine polietilen esaslı kapak konulmakta ve havalandırma bacası da bulunmaktadır. Ev bağlantısı da tamamlandıktan sonra sistem çalışmaya başlamaktadır.

BİREYSEL FOSSEPTİKLERİN AVANTAJLARI

- Bireysel fosseptiklerde evsel atıklar toprağa sızdığından herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmamaktadır.

- Şebekeli sisteme göre ciddi bir maliyet avantajı bulunmaktadır.

- Ayrıca bir arıtma sistemine gerek olmadığından, arıtma sistemi maliyeti de bulunmamaktadır.

- Nüfusu az olan ve kanalizasyon şebekesinin çalışmayacağı yerleşim yerlerinde ideal bir sistemdir.

- Spiral sarımlı ve HDPE esaslı bireysel fosseptiklerde diğer bireysel fosseptik uygulamalarına göre (taş duvar vs) uygulama kolaylığı vardır. 1 saat içinde 1 hanenin uygulaması tamamlanmaktadır.

- Şebeke sistemi olmadığı için köy içinde ve dışında kazı çalışması yapılmamakta ve bu durum ise zorunluluk nedeniyle özel mülkiyetlerden yapılan geçişlerde ki hukuki sorunları ortadan kaldırmaktadır. Ayrıca kazı esnasında diğer tesislere verilen olası zararlar ortadan kalmaktadır."

(Mehmet DALAR)

Editör: TE Bilisim