Türk Kızılayı Çorum Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Senem Biçer, kış aylarında kan bağışının azaldığını, oysa ihtiyacın azalmadığını belirterek, “üşüme” kaygısının herhangi bir bilimsel dayanağı olmadığını söyledi.
Dr. Biçer, “Bir kişinin verdiği kanla üç kişinin hayatı kurtulabiliyor. Böylesine ulvi bir görevi, boş inanışlar yüzünden aksatmamak gerekir” dedi.
Soğuk havada kan verince, kanının yetmeyeceği, üşüyeceği şeklinde kanaate sahip olanların doğru düşünmediğini vurgulayan Dr. Senem Biçer, “Bağış öncesi yaptığımız muayenelerle, kan bağışında bulunacak kişinin kriterlere uygunluğunu bilimsel olarak tespit ediyoruz. Gerekli ölçümleri yaptığımız için hiçbir sakınca söz konusu değil” diye konuştu.

“KAN BAĞIŞININ MEVSİMİ YOK”
Bağışlanan kanın, vücut tarafından tolore edildiğini ve kişinin günlük yaşamında hiçbir değişikliğe yol açmadığını anlatan Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Biçer, “Biz yanlış bir inanışla, kış aylarında kan bağışında bulunursak üşürüz diye geri duruyoruz, ama hastalarımızın kan ihtiyaçları azalmıyor. Onun için, kışın da, kan verme konusundaki insani duyarlılığımız devam etmeli” ifadesini kullandı.

“KIZILAY KÖPRÜ VAZİFESİ GÖRÜYOR”
Sağlık Bakanlığı tarafından, hastanelerde yatan hastaların kan ihtiyacını karşılama görevinin Türk Kızılayı’na verildiğini belirten Biçer, Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışma içinde olduklarını da vurgulayarak, “Biz kanı alıyoruz, ürünlerine ayrıştırıp testlerini yapıyoruz, sonra da hastanelere ulaştırıyoruz. İnsanlar bu kanları sattığımızı sanıyor, öyle bir durum yok. Biz sadece hazırmlanma sürecinde köprü görevini yerine getiriyoruz” dedi.

“HASTANELERİN İHTİYACINA YETİŞEMİYORUZ”
Çorumdaki bütün hastanelerin kan ihtiyacının Türk Kızılayı’ndan karşılandığını ifade eden Dr. Senem Biçer, “Kış aylarında üşüme endişesiyle kan bağışı azalınca, hastanelerin kan ihtiyacını karşılayamıyoruz” diye konuştu.

“HASTA YAKINI KAN ARAMAK ZORUNDA KALMASIN”
Dr. Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“ Hastane Kan Merkezi, asta yakınından kan bulmasını istiyor. O insanlar da çırpınıp duruyor. Amacımız hasta yakınlarını kan aramak zorunda bırakmamak, ‘kana kan’ mantığını ortadan kaldırmak.
Bir bağışçıdan 490 mililitre kan alıyoruz. Kanı teste tabi tutarak, bulaşıcı hastalıklar yönünden üç ürüne ayırıyoruz.
Kan yoluyla hastalık bulaşmaması için azami titizliği gösteriyoruz.”.

“ÜÇ KİŞİNİN HAYATI KURTULUYOR”
“Kan toplumsal bir sorundur ve hepimizin sorumluluğu vardır.
Kan bağışının sağlık yönünden hiçbir sakıncası, zararı bulunmuyor. Tersine, üç insanın hayatını kurtarmak gibi kutsal bir görevi yerine getirmiş oluyoruz.
Kış aylarında kan bağışının diğer mevsimlerdeki gibi devam etmesi gerektiğini özellikle vurgulamak isterim.”



(Elif Suar TURALI)
Editör: TE Bilisim