Hitit Üniversitesi bünyesindeki, kısa adı HİTİTSEM olan Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde üniversitenin belirli bölümlerinden 45 önlisans, lisans ve yüksek lisans öğrencisine, Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Yıldırım tarafından katılım bankacılığı ve faizsiz finans” eğitimi veriliyor.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile iş birliği çerçevesinde düzenlenen eğitim çalışmasına, İşletme Yüksek Lisans, Bankacılık ve Finans Lisans ile Finans, Bankacılık ve Sigortacılık önlisans programlarındaki öğrencilerden not ortalamalarına göre seçilmiş olan 45 kişi, toplam 20 saat eğitim almaya başladı.

1985’TE KÖRFEZ SERMAYESİ İLE TÜRKİYE’YE GİRDİ
Üniversitelerde faizsiz finansa yönelik eğitim sınırlı olduğu için katılım bankalarına yeni alınan personel, faizsiz finans ürünlerini, terminolojisini ve işleyiş şeklini işbaşında öğreniyor, kurum içi toplu eğitimle ya da iş arkadaşlarının yardımıyla bilgi sahibi olabiliyor.
Dünya’da 40 yılı aşkın bir süredir uygulanan “faizsiz bankacılık” ya da ülkemizdeki adıyla “katılım bankacılığı”nın Türkiye’de 30 yıllık bir geçmişi bulunuyor. 1985 yılında Körfez sermayesi tarafından ülkemizde “Özel Finans Kurumu” adıyla kurulan iki banka ile başlayan bu yeni faizsiz banka modeli, dünyadaki örneklerinden de yararlanılarak dizayn edildi ve kısa sürede olumlu sonuçlar almayı başardı.

2023’TE YÜZDE 15 PAY VE 180 MİLYAR DOLARLIK BÜYÜKLÜK ÖNGÖRÜLÜYOR
Türkiye'de hâlihazırda Albaraka Türk, Asya Katılım, Kuveyt Türk, Türkiye Finans ve 2015 yılında faaliyete başlayan Ziraat Katılım olmak üzere beş katılım bankası faaliyet gösterirken, 2014 yılsonu itibarıyla toplam 990 şubede yaklaşık 17 bin kişi istihdam ediliyor. Katılım bankalarının Türk bankacılık sektöründen aldıkları pay 2014 yılsonu itibarıyla %6’ya yaklaştı.
Ernst&Young tarafından yayınlanan uluslararası bir çalışmaya göre, katılım bankacılığının, Cumhuriyetin 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında, %15’lik bir piyasa payına ulaşacağı ve toplam aktif büyüklüğünün 180 milyar ABD dolarına yaklaşacağı öngörülüyor.

SUKUK HUKUKİ ZEMİNE KAVUŞTURULDU
Katılım bankacılığı, sermaye piyasasına da girerek sektör ve müşterilerin faizsiz finans ilkelerine uygun hisse senedi ve yatırım fonu ihtiyaçlarını karşılar hale geldi. Son yıllarda hızlı bir gelişme gösteren bireysel emeklilik konusunda da 3 katılım bankası tarafından 2 bireysel emeklilik (katılım emeklilik) şirketi kuruldu.
Son yıllarda Türkiye’de faizsiz finans açısından en önemli gelişme, bu bankacılık modelinin önemli bir finansman aracı olan ve Türkiye’de Kira Sertifikası olarak bilinen Sukuk alanındaki gelişme. Nitekim 2010’a kadar ismi ve kökeni nedeniyle tereddüt edilen bu araç, 2010’da çıkarılan tebliğ ile hukuki zemine kavuştu ve 2011’den itibaren hızlı bir gelişme gösterdi.

BAŞARILI OLANLARA SERTİFİKA VERİLECEK
Katılım bankacılığı ve faizsiz finans alanındaki bu gelişmeler ışığında Hitit Üniversitesi, bu alanda yetişmiş insangücü ihtiyacını karşılamak üzere eğitim müfredatlarında katılım bankacılığına yer vererek, panel, eğitim programları, sertifika programları düzenliyor.
Bu kapsamda yapılan sertifikalı eğitim tamamlandığında yapılan sınav ile başarılı öğrencilere sertifika, diğer öğrencilere de katılım belgesi düzenlenecek.
Editör: TE Bilisim