Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Bakan, yazarlar Abdulkadir Ozulu, Bahri Güven, Muzaffer Gündoğar başta olmak üzere eser sahibi çok sayıda araştırmacı ve yazarın iştirak ettiği sohbet toplantısına konuşmacı olarak katılan Ahmet Devrez, ilimiz Kargı İlçesi’nin gelenek ve göreneklerini anlattı.
Sohbet 1956 yılında Kargı’da doğan ve halen Kargı Yunus Emre İlkokulu Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Ahmet Devrez’in özgeçmişinin okunmasıyla başladı. “Dünden Bugüne Kargı” isimli kitabın yazımına da katkıda bulunan Devrez ilk olarak ilçenin tarihi, ekonomik durumu, tarımı ve mutfağı gibi konularla ilgili katılımcılara kısa bir bilgi verdi.
Çeltik, bamya, tulum peyniri, arıcılık ve ormancılık gibi ilçenin geçim kaynaklarını anlatan Devrez sohbet programında ilçedeki düğün adetleri, Çar Çarmağı, düğün hazırlıkları ve kına gecesi, gelin hamamı, güvey hamamı, kına töreni, gelin alma, güvey koyma, gelin gösterme, evlileme, köy düğünleri, kelle güreşleri, bebek görme, anneler günü, diş çöreği, ev görme, mübarek günlerde yapılan faaliyetleri, ilçede aile hayatı, askere uğurlama, cenaze adetleri, Kargı’nın efsaneleri, yöresel el sanatları, unutulan adetlerden çıngırşak, tura oyunu ve yağmur duası hakkında bilgiler sundu.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim