Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Saraybosna'da Türkçe öğrenen öğrencilere kırtasiye yardımında bulunmak üzere geldiği Bosna Hersek'te Çorum'un kardeş şehri Teşany'yi de ziyaret etti.
Teşany'de Belediye Başkanı Suad Huskiç tarafından karşılanan Muzaffer Külcü'ye Teşany halkının da sevgisi yoğun oldu. Belediye Başkan Yardımcıları Zeki Gül ve Alper Zahir, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan'ın da katıldığı ziyarette Teşany Belediye Başkanı Suad Huskiç ve belediye yetkililerine Çorum ile ilgili bilgiler veren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Teşany'li yetkilileri Çorum'da ağırlamaktan memnuniyet duyacaklarını belirterek Çorum'a davet etti.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Türk milletinin Bosna'yı görmeden sevdasını yaşayan bir millet olduğunu, Türkiye'de kime sorarsanız en az yarısının Bosna ile ilgili güzel düşünceleri olduğunu söyledi.
Burada bulundukları süre içerisinde değişik yerlerde çok sayıda önemli eserler gördüklerini ve tarihi eserler bakımından belki de Saraybosna'da Çorum'un 10 katı eserin yer aldığını vurgulayan Başkan Külcü, “Biz burada belki misafiriz ama o eserleri gördüğümüzde misafirliğimizi çabuk atlatıyoruz. Biz, birbirlerine çok benzeyen iki milletiz. Kadim dostluğun devam ediyor olması sağlam temellerle bağlandığımızın göstergesidir. Bu ilişkilerin devam edebilmesi için farklı projelerin üretilmesi lazım. Onun için Yunus Emre Enstitüsü ile ortak proje düzenledik. Dostluğumuzu kardeşliğimizi gösterecek bir eseri ortaya koyalım istedik” dedi.



“TÜRKİYE, SINIRLARINDAN İBARET BİR ÜLKE DEĞİL”
Başkan Külcü, Teşany Belediyesi'ni ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun ortaya koyduğu vizyonu da hatırlatarak “Onlar Türkiye'yi coğrafi sınırlardan ibaret bir ülke olarak görmüyorlar. Bizim 100 yıllardan beri yaşadığımız bir coğrafya var. Bu coğrafyada herkes kendine ait değerleri koruyarak yaşamışlar. Bundan dolayı Orta Asya'ya, Balkanlar'a, Afrika'ya gönül coğrafyamız diyoruz. Sınırlarımız, bayraklarımız, dilimiz ve rengimiz ayrı olabilir ama birbirimizle çokça konuşarak yeni bir medeniyet ortaya koyabiliriz. Bu, Yunus Emre Enstitüsü ve TİKA'nın vizyonudur. Bu anlayışın içerisinde bazı ülkelerin ayrı bir yeri var. Onların başında da Bosna Hersek var” dedi.
Başkan Külcü, daha sonra Çorum Belediyesi Tanıtım filmini Teşanyli yetkilere izletti. Külcü, programın sonunda Teşany Belediye Başkanı Suad Huskiç'e Kadeş Barış Antlaşması'nın metninin yer aldığı plaketi ve Teşany'de Türkçe öğrenmek isteyen öğrenciler için hazırladıkları eğitim seti çantalarından takdim etti.

HUSKİÇ: “ÇORUM'DAKİ PROJELERİNİZ ETKİLEYİCİ”
Teşany Belediye Başkanı Suad Huskiç de ziyaretin kendilerinin çok memnun ettiğini söyledi.
Teşany'nin her dönem önemli bir şehir olduğunu, Teşany'nin çok stratejik bir noktada yer aldığını belirten Huskiç, “Teşany, tarihte çok önemli olaylara tanıklık etti. 1992-1995 savaş arası çok büyük zarara uğradı. Özellikle cami, medrese gibi dini binalar çok zarar gördü. 9 ay tamamen askeri kuşatma altında kaldı” dedi.
Teşany'de çok sayıda Osmanlı izi yer aldığını ve günümüzde bunların bir çoğunun TİKA tarafından restore edildiğini hatırlatan Suad Huskiç, “Sizleri en kısa zamanda tekrar bekliyoruz. Çorum'da yapmış olduğunuz projeler çok güzel. Projelerinizden çok etkilendim. Türkiye ile Bosna'nın kökleri aynı. Bu hissiyatı burada herkes hisseder. Türkiye'ye gittiğimiz zaman biz de kendimizi evimizde hissediyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun duruşunun, bize yaklaşımının farkındayız. Türkiye'nin gelişmesinden çok memnunuz. Daha güçlü bir Türkiye hepimizin arzusudur” diye konuştu.
1 Haziran seçimlerini AK Parti'nin kazanması nedeniyle Başkan Külcü'yü tebrik etmeyi de ihmal etmeyen Teşany Belediye Başkanı Suad Huskiç, Külcü'ye bakır levha üzerine Teşany silüeti işlemeli tablo hediye etti.
Huskiç, daha sonra Çorum Belediyesi heyetine akşam yemeği ikram etti.
(Çorum Belediyesi)
Editör: TE Bilisim