KGF 4. Başkanlar Kurulu Toplantısı Ordu’da yapıldı. TESK Otel’de düzenlenen ve iki gün süren toplantı, 15 ilin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı’nın katılımıyla gerçekleşti. KGF Genel Başkanı ve Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği Başkanı Erdoğan Erişen’in ev sahipliği yaptığı toplantıya Basın İlan Kurumu (BİK) Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi ve Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen ile Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Sekreteri Ergun Ata da katıldı.

Yerel meselelerin de değerlendirildiği toplantıda, bölgesel sorunların çözümü için ortak hareket edilmesi kararı alındı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda söz alan TGK Genel Sekreteri Ergun Ata, medyanın sorunları ve basın özgürlüğü konusunda açıklamalarda bulundu.

BİK Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Şevket Erzen ise son yönetmelik değişikliklerini konu alan bir sunum yaptı.

KGF 4. Başkanlar Kurulu Toplantısı, sonuç bildirgesinin açıklanması ile son buldu.

ORTAK HAREKET KARARI

KGF Genel Başkanı Erdoğan Erişen tarafından açıklanan sonuç bildirgesinde, bölgesel tüm sorunlarda ortak hareket etme kararına vurgu yapıldı.

Sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi: “Türkiye, büyük sorun ve tehditlerle karşı karşıya. Bu ağır koşullarda siyasal ve toplumsal uzlaşma bir zorunluluk. Türkiye, demokrasi ve hukuk içerisinde ortak bir yaklaşımla bu sorun ve tehditleri aşabilecek birikime sahip. Basın özgürlüğü, demokratik hukuk devletinin olmazsa olmazı. Basın kuruluşları ve basın mensuplarının daha özgür ve demokratik ortamda çalışmasının yolları açılmalı. Basın çalışanlarının özlük hakları ve iş güvencesinin sağlanmasına yönelik adımlar atılmalı. Gazetecilik mesleğinin içinde bulunduğu sıkıntılı durumu ortadan kaldıracak girişimler derhal başlatılmalı.

Demokrasinin temel unsurlarından biri olan yerel basın, ç ok ağır sorunlar içinde ayakta kalmaya çalışıyor. Yerel basının yaşaması için hayati öneme sahip olan resmi ilanda, tarifelerin arttırılması olumlu bir adım. Bu kararın en kısa sürede Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya geçirilmesi gerekiyor. Büyük bir kaos ve belirsizliğin yaşandığı internet medyasının, basın özgürlüğü ve çok sesliliğe zarar vermeyecek şekilde bir düzenlemeye tabi tutulması bir zorunluluk. Bu alanda bir an önce adım atılmalı. Karadeniz'in temel alanlarda ihtiyaçları gözetilerek, bölgenin limanlarını ulusal demiryolu sistemine bağlayacak dikey bağlantılar ile kıyıyı izleyecek Samsun-Sarp demiryolu projesinin, öncelikli olarak ele alınması bir zorunluluk. Bu çerçevede Ankara-Çorum-Samsun demiryolu projesi de bir an önce başlatılmalı.

Karadeniz'in sorunları da, çözüm yolları da ortak. İllerin özgün durumları gözetilerek, var olan bölgesel kuruluş ve girişimlere işlerlik kazandırılmalı. Bölgesel ve uluslar arası ihtiyaçlar gözetilerek, çevresel ve kültürel değerler korunarak, küçük ve orta ölçekli sanayi yatırımları öne çıkartılmalı. Turizm ve enerji yatırımları, doğal değerler korunarak gerçekleştirilmeli. Karadeniz’in tüm meslek örgütleri ve basın kuruluşları, sorun ve çözümler konusunda ortak hareket etmeli.”

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim