Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından 21 Aralık 2015 tarihinde açıklanan 18 milyon liralık “Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı” kapsamında Çorum’dan 2’si kaymakamlıklar ve 3’ü ise belediyelerin olmak üzere 5 turizm projesine hibe desteği sağlanacak.
Vali Necmeddin Kılıç’ın makamında turizm projeleriyle ilgili protokol imzalandı. Vali Yardımcıları Adem Saçan, Ali Deniz Sürmen, Fikret Zaman, Osmancık Kaymakamı Önder Çengel, Boğazkale Kaymakamı Osman Aydoğan, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Emniyet Müdürü Murat Kolcu, Karayolları Bölge Müdürü Kenan Keskin, Müze Müdürü Önder İpek, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, OKA İl Koordinatörü Özden Özgür Yalçın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, Kültür Müdür Yardımcısı Mehmet Bayrak, İbrahim Yıldız ile diğer yetkililerin katıldığı toplantıda Vali Kılıç, ilimizin turizm potansiyelini geliştirmek açısından bu tür projelerin ve altyapıyı geliştirmenin önemine değindi.
Çorum Valisi ve OKA Yönetim Kurulu Başkanı olan Necmeddin Kılıç, Çorum'dan 5 turizm projesine OKA tarafından destek verileceğini belirterek, bu projelerin Çorum'un turizm açısından gelişmesine büyük katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. Kılıç, Nevşehir Kapadokya bölgesine yılda 3 milyon turistin geldiğine dikkati çekerek, bölge insanının gelir ve zenginlik sebebinin turizm olduğunu, Kapadokya'nın bölge insanına iş, ekmek ve refah sağladığını söyledi.
Çorum'daki Hattuşa'nın ise Kapadokya'ya göre 4 kat daha fazla önemli ve tarihi birikime sahip olmasına rağmen yıllık turist sayısının 40-50 bini geçmediğini ifade eden Kılıç, gelen turist sayısının 100 bin hatta milyonlara yükseltilmemesi için hiçbir nedenin olmadığını, yerli ve yabancı turist sayının yükseltmek için büyük avantajlara sahip olduğumuzu, bu değerlerin harekete geçirilmesinin şart olduğunu anlattı.
Çorum'un başkent Ankara ile Samsun'un arasında çok önemli bir yol güzergahında bulunduğunu vurgulayan Kılıç, bu durumun avantaja dönüştürülmesi gerektiğini kaydetti. Çorum'un yarınları için 5 büyük projeye imza attıklarını bildiren Vali Kılıç, proje sayısını artırmakta kararlı olduklarını söyledi. İl Özel İdaresi Kültür Müdürlüğü ile Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nü harekete geçireceklerini, Çorum'dan yüzlerce proje fışkıracağını anlatan Kılıç, yeni projelerin hayırlı-uğurlu olması dileğinde bulundu.
Vali Kılıç OKA tarafından kabul edilen 27 proje arasına giren ilimizdeki 5 proje hakkında da bilgi vererek binlerce yıllık kadim tarihin ulusal ve uluslararası çapta tanıtımı ve turizm alanında altyapı yatırımlarının gerçekleştirilmesi açısından önemli bir adımın atıldığını kaydetti.
Mali destek programı uyarınca verilecek 18 milyon liranın yüzde 22’sini Çorum’un alacağını söyleyen Vali Kılıç,
“Çorum, mali destek programında başarılı olan projeleri ile bölge içerisinde önemli bir konumda yer almaktadır. Gerek proje dosyalarının kalitesi gerekse başarılı bulunan projelerin turizme olan katkısı ve sürdürülebilirliği açısından önemli bir başarı gösteren Çorum, bölge genelinde kullanılacak olan hibe miktarının 3 milyon 790 bin 137 lirasını kazanarak kadim tarihinin gelecek nesillere aktarılması ve turizmin il, bölge ve ülke genelinde gelişmesi için önemli bir adım atmıştır. Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Yatırımlarına Mali Destek Programı kapsamında desteklenmesi uygun görülen ve iki yıl içerisinde tamamlanması planlanan projelere bakılacak olursa ilimiz turizm alanında marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir.Bu projelerle Çorum tarihinin ve doğal ve kültürel zenginliklerinin yerli ve yabancı turistlerle buluşturulması sağlanacaktır. Sonuç olarak, bölgemizin kalkınmasında önemli bir görev üstlenmiş Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim ve Kalkınma Kurulu ile birlikte çalışanlarına, ilimizden projelerin hazırlanmasında görev almış tüm çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, yatırımların ilimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Vali Kılıç, İskilip Kaymakamlığı’nın Redif Kışlası Restorasyonu için 1 milyon 436 bin liralık projenin 793 bin 758 lirasının, İl Kültür Müdürlüğü’nün 1 milyon 50 bin liralık Bilaller Kültür ve Sanat Merkezi projenin 665 bin 92 lirasının, Boğazkale Kaymakamlığı’nın 1 milyon 103 bin liralık Hitit Köyü projesinin 793 bin 959 lirasının, Çorum Belediyesi’nin 2.5 milyon liralık Velipaşa Hanı Restarosyonu projesinin 798 bin 400 liralık bölümünün ve 1 milyon 100 bin liralık Osmancık Belediyesi’nin Kandiber Kalesi Restorasyonu projesinin ise 738 bin 916 liralık bölümünün OKA tarafından karşılanacağını sözlerine ekledi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim