Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Çolak’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansın açış konuşmasını yapan Yurt Müdürü İsmail Tuncel, İslam medeniyetinin toplumuyla, ticaretiyle, sanatıyla, ekonomisiyle, mimarisiyle, musikisiyle, insanlığa çok büyük hizmetlerinin olduğunu belirterek, “Dünya umumi bir çöküntü içerisindeyken insanlık hakiki şeref ve haysiyetine İslam kültürüyle kavuşmuştur. Sevgiyi kaybetmiş olan insanlık; İslam kültürü sayesinde sevgi medeniyetini kurdu” dedi.

Tuncel’in konuşmasının ardından konferansını vermek üzere kürsüye çıkan Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Çolak, İslam’daki üç ayların maneviyat mevsimi olduğunu söyledi. Üç ayların İslam’ın mübarek saydığı hicri kameri aylardan Recep, Şaban ve Ramazan ayları olduğunu belirten Çolak, “Üç ayların faziletine dair Hz. Peygamber’den nakledilen rivayetlerin yanı sıra dini kültürde mübarek sayılıp kutlanan Regaib, Mi’rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dini duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır. Gecenin bir kısmının ibadetle, gündüzlerin bir kısmının oruçla geçirilmesi zamanı değerlendirmek, ömrü boşa geçirmemek için de bir fırsattır” ifadelerini kullandı.

Üç aylar içerisinde bin geceden hayırlı olarak nitelenen, şerefini kıyamete kadar insanlık için rehber olan Kur’an’ın kendisine indirilmesinden alan “kadir gecesi”nin mevcut olduğunu kaydeden Çolak, “Her gün ve geceyi Allah’ın rızasına uygun yaşayan bir mümin bu önemli geceleri de ihya etmiş olur. Sahabeden Abdullah b. Mesud’un; ‘Bir senenin her gecesini ibadetle geçiren Kadir gecesini ihya eder’ sözü bunu anlatmaktadır” şeklinde konuştu.

Çolak’ın konuşmasının ardından İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi Sultan Öncel tarafından iki hatm-i şerif duası okundu.

Özel Kaleli Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu’ndaki program, Ulucami Baş Müezzini Hasan Çakmak yönetiminde Türk Tasavvuf Musikisi konseri ile sona erdi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim