Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Sema Ramazanoğlu başkanlığındaki heyette, Çorum AK Parti Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, kadın milletvekillerine kadar farklı düzeyde seçilmiş kadınlar yer aldı.
Kadınların dünyada en büyük değer olduğunu söyleyen Ceritoğlu, “Kadınlarımız her yerde her anlamda erkek varsa kadında vardır, kadın varsa erkek vardır, tüm dünyada ki liderleri analar doğurmuştur. Onun için en büyük değerdir kadınlarımız. Bu değerlerimize değer katmak için dünyada ilk kez Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında kadınlarımıza seçme seçilme hakkının verilmesi ile süslenmiştir” dedi.
Ceritoğlu, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimleri’nden birisi olduğunu vurguladı.
Kadınların belediye seçimlerinde seçme ve aday olma hakkı 3 Nisan 1930'da Belediye Kanunu'nun kabul edilmesiyle tanındığını hatırlatan Ceritoğlu, “1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile önce Belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları, 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim