Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, Belediye, Hitit Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi ve Ticaret ve Sanayi Odası’nın işbirliğiyle Meslek Yüksekokulu’nda başlayan sempozyuma Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Vali Necmeddin Kılıç, TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, Gana’nın Ankara Büyükelçisi Mancell-Egala, Almanya Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Rainer Georg Sulzer, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, bazı milletvekilleri ve yetkililer katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Uluslararası Kadeş Barış, Eşitlik, Kardeşlik Sempozyumu’nun açılışında ilk konuşma Başbakan Binali Yıldırım tarafından yapıldı. Başbakan Yıldırım dünyaya barış ve kardeşlik mesajları verdiği konuşmasından sonra sempozyum kapsamında Bosna-Hersek’in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'e verilmesi kararlaştırılan “Kadeş Barış Ödülü”nü Bosna-Hersek’in Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç'e takdim etti.

Törende, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Bakir İzzetbegoviç’in videolu mesajı da gösterildi. Tarihte bilinen ilk yazılı anlaşma olan Kadeş Barış Anlaşması'nın öneminin bugün daha iyi anlaşıldığının belirtildiği filmde, insanlığın halen barış içinde yaşamanın yollarını aradığı kaydedildi.

Başbakan Yıldırım’ın ayrılmasından sonra sempozyumun ilk gününde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nizamettin Kazancı yönetiminde Şapinuva Kazı Başkanı Prof.Dr. Aygül Süel, Ankara Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü’nden Prof.Dr. İrfan Albayrak, Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Boğazkale Kazı Başkanı Dr. Andreas Schachner ve Reading Üniversitesi, Klasik Diller Bölümü’nden Prof. Dr. Ian Rutherford’un konuşmacı olarak katıldığı ilk oturum gerçekleştirildi.

Bugün de devam edecek olan sempozyum kapsamında “Kadeş”, “Bilimin ve Sanatın Barışa Katkıları”, “Kültürel Etkileşim ve Barış”, “Kadeş’in Mirası: Cinsiyet Eşitliği ve Barış” ve “Bölgesel Güç Dengeleri ve Türkiye” gibi başlıklı oturumlar yapılacak.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim