Çorum Belediyesi tarafından, İstiklâl Marşı’nın kabul edilişinin 95. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla bir program düzenlendi.
Devlet Tiyatro Salonu’nda dün Gazeteci Yazar Beşir Ayvazoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı etkinliği Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Hasan Suvacı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru ve çok sayıda öğrenci izledi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte ilk olarak Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan bir selâmlama konuşması yaptı. Beşir Ayvazoğlu’nun İstiklâl Marşı ve Mehmet Akif konusunda son derece yetkin isimlerden biri olduğunu belirten Turhan Candan, “Ömrünü yazmaya adamış olan ve bugüne kadar 60 kitaba imza atan Sayın Ayvazoğlu’nu Çorumlular’la bir araya getirmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Kendisine de davetimize icap etmelerinden ötürü çok teşekkür ediyoruz.” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen Beşir Ayvazoğlu, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, kişiliği ve İstiklâl Marşı’nın yazılış sürecini katılımcılarla paylaştı.
Beşir Ayvazoğlu, İstiklâl Marşı’nın son derece güzel kaleme alınmış bir “Millî mutabakat” metni olduğunu vurgulayarak, “Mehmet Akif aslında İstiklâl Marşı’nın ruhunu Balkan Harbi yıllarında yazdığı şiirlerinde yansıtmaya başlamıştı. İstiklâl Marşı her ne kadar 20’li yılların başında yazılmış ve 12 Mart 1921 tarihinde kabul edilmiş olsa da benim kanaatimce 1912’de yazılmaya başlanmıştı bile.” diye konuştu.



(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim