SMMMO Konferans Salonu’nda Cuma günü gerçekleştirilen seminerin açış konuşmasını yapan Oda Başkanı Ali Can Doğan, yılsonu olması dolayısıyla mükelleflere bazı hatırlatmalarda bulundu.

Serbest meslek makbuzları ve irsaliyelerin elektronik ortamında kesilmesinin zorunluluktan çıkarıldığını ve isteğe bağlı hâle getirildiğini hatırlatan Doğan, serbest meslek defterinin e-defter ortamında tutulmasının da 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle zorunlu hâle getirildiğini ve noterden serbest meslek defteri tasdiki yapılmayacağını vurguladı.

Çorum SMMMO Başkanı Ali Can Doğan, şu bilgileri aktardı:

“Basit usul mükelleflerde 2018 yılı itibariyle defter beyan sistemine dâhil edildi. İşletme defterlerinin 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle e-defter kapsamına alınması tebliğde yer almaktadır.

Muhtasar ve SGK birleşmesi 1 Temmuz 2018 tarihine ertelendi. Amasya, Bartın ve Çankırı illeri merkez ve ilçelerinde 1 Ocak 2018 tarihinde uygulanmaya geçilecektir.

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların iş yerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir iş yeri için, sigortalı başına, asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

Sosyal Sigorta Yönetmeliği’nde 05.12.2017 tarih ve 30261 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan ‘SGK Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmeliği’ ile; 2 Ocak 2018 tarihinde ödenmesi gereken, ertelenen 2017 Şubat sigorta primleri; 26 Aralık 2017 tarihine çekilmiştir. 2017 Kasım ayı sigorta primleri ödemesi tarihi de 26 Aralık 2017 tarihine çekilmiştir.”

Ali Can Doğan, yılsonu gelmesi sebebiyle cari yılın defter sayfalarının kontrol edilmesi ve eksik varsa ek tasdik yaptırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim