Proje sayesinde, yüksekokul veya fakültelerden son iki yılda mezun olan 18-29 yaş aralığındaki gençlerin mezun oldukları alanlarda işbaşı eğitim programına alınarak mesleki deneyim ve tecrübe kazanmalarının sağlanacağını, sektör kısıtlaması olmadan 6 aylık program sonrasında işverenlerden bu kişileri mevcut işbaşı eğitim programlarındaki gibi 6 ay boyunca istihdam etmesinin isteneceğini belirten Şahan, İşbaşı Eğitim Programı sonrasında katılımcıların işveren tarafından istihdam edileceğini, bu katılımcılar için ilk altı ay net asgari ücretin %50’si kadar tutarın İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacağını anlattı. Zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından kişinin 12 ay daha istihdam edileceğine dair taahhüt verilmesi ve yeni bir sözleşme imzalanması halinde net asgari ücretin %25 ‘i kadar ücret desteğinin bir yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaya devam edileceğini belirten Şahan, böylece, üniversite mezunu gençlerin 6 aylık işbaşı eğitim programından sonra en az 1,5 yıl daha istihdamda kalmalarının sağlanacağını if ade etti.

Aynı zamanda İşbaşı Eğitim Programı ve programdan yararlanma şartlarından bahseden Çorum Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Şahan, “Program süresince katılımcıların günlük zaruri giderleri, iş kazası ve meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanmaktadır. Katılmak isteyenler işbaşı eğitimi yapacağı işyerini kendileri bulabileceği gibi Kurumumuzdan da işyeri bulunmasını talep edebilirler. Ayrıca işverenler de istedikleri vasıftaki katılımcı adayını kendileri bulabilecekleri gibi kendilerine katılımcı adayı bulunmasını İŞKUR’dan da talep edebilirler.

İşgücü piyasasında dezavantajlı konumda bulunan kadınların işgücüne katılımını arttırmak ve sanayi ve imalat sektörlerinde işverenlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla sanayi ve imalat sektörlerinde aktif işgücü programları aracılığıyla mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programlarına katılan kadınlara yönelik çocuk bakım desteği uygulaması başlatılmıştır. Buna göre sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen mesleki eğitim kurslarına ve imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarına katılan kadınlardan 2-5 yaş arasındaki (2 ve 5 yaş dâhil) çocuğu olup çocukları kreşe/gündüz bakımevine (özel veya kamu) devam eden kadın kursiyer katılımcılara yalnızca bir çocuk için kurs/program süresi boyunca aylık en fazla 400 TL olmak üzere bakım desteği verilmektedir” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim