Çorum Şeker Fabrikasının kampanyasının başlaması nedeniyle Çorum’a gelen Maliye Bakanı Naci Ağbal, düzenlenen törende Çorum’un kendisi için büyük bir öneme sahip olduğunu dile getirdi. Çocukluğu ve gençliğinin Çorum’da geçtiğini anlatan Ağbal, Şeker Fabrikası’nın inşaatına tanık olduğunu ve bu fabrikanın insanlar için bir umut olduğunu gördüğünü söyledi.
Şeker pancarı üretiminin önemli bir tarımsal girdi olduğunu anlatan Ağbal, son yıllarda dünyada gıda sektörünün öneminin gittikçe ortaya çıktığını tarımın stratejik sektörler arasına girdiğini vurguladı. Bütçeden 17 milyon liralık bir kaynağı çiftçilere verdiklerini vurgulayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, tarıma verilen desteklerin her geçen gün arttığını son olarak gübre ve yemde Katma Değer Vergisi’ni kaldırdıklarını, bu sayede üreticinin maliyetinin aşağı düştüğünü ve daha fazla kazandığını dile getirdi.
Ağbal, “Şeker pancarı üretimi önemli bir tarımsal girdi. Özellikle son yıllarda dünyada gıda sektörünün önemi gittikçe daha fazla ortala çıkıyor tarım ve gıda stratejik sektörler. Her ülke kendi kendine yetebildiği ölçüde sürdürülebilir bir ekonomik yapıla sahip. Şeker de gerçekten stratejik bir ürün. Şeker üretimi konusunda bir politika değişikliği oldu. Bunu tek başına ele almak yanlış. Tarımsal katma değerin içinde farklı ürünler de var. En önemli kompozisyonu seçerseniz tarımsal kompozisyonu en doğru yere taşınsınız. Şeker pancarından ekmek yiyen 300 bin çiftçi var. Buradan ekmek yiyen binlerce işçi var. Yine nakliyecilerimiz var. Hükümet olarak tarım sektörünü her zaman destekledik desteklemeye de devam edeceğiz. Bütçeden 17 milyon liralık bir kaynağı çiftçilerimize veriyoruz. Gerek hayvancılık sektöründe gerekse buğday ve arpada üretim yapan çiftçilerimiz var. Yaptığımız destekler de her geçen yıl artıyor. En son yem ve gübrede KDV’yi kaldırdık yeter ki üretim maliyeti aşağı düşerek daha fazla kazanılsın. Çiftçilere olan desteğimiz ileride de devam edecek.
Üreticilerimizin emeğinin hakkını vermek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Şekerde önemli bir grup ta fabrikalarda çalışan emektarlarımız. 20 bine yakın işçimiz çalışıyor. Gerek kadrolu gerekse taşeron işçilerimizi seviyoruz. Fabrika eğer iyi üretim yapacaksa bu çalışanlar sayesinde olur. Gündeme gelen konular bizim için önemli. Talepleri ve sorunları konuşup değerlendirmemizi yaparız. Önemli olan sizin memnun olup evinize ekmek götürmeniz. Herkes bu fabrikaların ayakta kalmasını istiyor. Bereketli ve huzurlu bir dönem geçirmeyi diliyorum” dedi.
ÖZELLEŞTİRMEDEN TÜM PAYDAŞLAR MEMNUN OLACAK
Özelleştirmenin detayları konusunda farklı yaklaşımlar olabildiğini belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, önemli olanın kaynakların daha verimli kullanılması olduğunu söyledi. Şekerin özelleştirilmesinin diğer kurumların özelleştirilmesinden çok farklı olduğunu belirten Ağbal şunları dile getirdi: “Özelleştirme olacaksa da işçiler ve üreticiler olmadan imza atamayız. Gelinen noktada çalışmaların gözden geçirilmesine gerek var. Paydaşlarla yoğun görüşmeler yapıyoruz. Şeker özelleştirilmesi ile ilgili çalışmalar gözden geçiriliyor. Bütün paydaşları memnun edecek bir şeker özelleştirmesi stratejisini oluşturacağız. Bir denetleyici role geçmesini sağlayacağız.
Çorumlu hemşerilerimiz demokrasiye sahip çıktı şehit olan hemşerilerimiz var. 15 Temmuz’da başta Erol Olçok olmak üzere vefat eden hemşehrilerimiz var. Darbe girişimine karşı çorumda da müthiş bir tepki oluştu bu Türkiye’de demokrasinin ne kadar kök saldığını gösterir. Hepimizi bir arada tutan ortak değerlerimiz var bayrağımız ülkemiz demokrasimiz var. Bir araya geldiğimizde kimse kimsenin ne başörtüsüne ne de görünümüne baktı. O gece adeta Çanakkale ruhu tekrar dirildi. Demek ki bu millet ne olursa olsun Çanakkale ruhunu kaybetmiyor. Bu da bütün dünyaya ders olsun bu milletin bu şuuru olduğu sürece ne içten ne de dıştan yıkılırız. Çorumun dönüşümü için elimizden geleni yapacağız ben de bakan olarak takipçisi olacağım.”
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim