İl ve İlçe İnsan Hakları Kurullarının illerde Vali, ilçelerde Kaymakam başkanlığında bir kamu görevlisi ile birlikte, belediye başkanı, il genel meclisi, üniversite, baro, tabipler odası, sanayi ve ticaret odası, okul aile birliği, muhtar, yerel medya, sendika, sivil toplum kuruluşlarından sivil üyelerle birlikte ortalama on beş üyeden oluştuğunu anlatan Esenkaya, kurulun görevlerini şöyle sıraladı: “İnsan haklarının korunmasını sağlamak, İhlâl iddiaları hakkında gerekli inceleme ve araştırmaları yapmak ve bunların sonuçlarını yetkili mercilere bildirmek,
İnsan hakları ile ilgili olarak toplumu bilgilendirmek, Uygulayıcıları ve Kamu görevlilerini eğitmek, Kamu görevlilerinin insan haklarına uygun, sağlıklı ve verimli görev yapmalarını sağlamak amacıyla çalışmalar yapılması, Başka illerden gelen geçici tarım işçilerinin sağlık ve eğitim gibi değişik sorunlarının giderilmesine yönelik çeşitli çalışmaların yapılması, Çocukların insan hakları bilincini geliştirmek amacıyla, okul öğrencilerinden seçilen temsilcilerden oluşan “İnsan Hakları Çocuk Meclisi” oluşturulmasının teşvik edilmesi, Çocukların ve gençlerin madde bağımlısı olmalarının önlenmesi amacıyla gerekli çalışmaların yapılması, Sığınma evleri ve aşevleri açılmasının teşvik edilmesi, Çevrenin önemi, çevre ve gürültü kirliliğinin önlenmesi konularında çalışmalar yapılması, Kamu kurum ve kuruluşlarında vatandaşların iş ve işlemlerinin hızlandırılması konusunda çalışmalar yapılması, Özürlü vatandaşların yaşamlarını kolaylaştırıcı tedbirlerin alınması, gibi konularda faaliyetlerde bulunur.”
İnsan hakları kurullarına başvuruların dilekçeyle, telefonla, elektronik posta aracılığıyla veya sözlü olarak yapılabildiğini söyleyen Esenkaya, başvuru sahibinin, hakları konusunda, özellikle kendisi için açık olan yasal yollar hakkında bilgilendirildiğini anlattı.
İl merkezi ve ilçelerde bulunan insan hakları kurullarına 2015’te Çorum Merkezden 9 Mecitözü’nden 1, 2016 yılında ise Mecitözü’nden 1 başvurunun yapıldığını ifade eden Üzeyir Esenkaya, Çorum Merkezde 2015 yılında yapılan 9 başvurudan 4’ünün Cezaevi ile, 3’ünün sağlık kurumları, 1’i Belediye, 1’inin de diğer kurumlar hakkında olduğunu yapılan 9 başvuruda da insan hakları ihlali görülmediğini açıkladı.
Esenkaya, Mecitözü’nde 2015 yılında yapılan başvurunun kadın sığınma evleri ile ilgili, 2016 yılındaki başvurunun da Milli Eğitim Müdürlüğü ile ilgili olduğunu dile getirdi



2-B ARAZİLERİNİN DURUMU HAKKINDA BİLGİ İSTENDİ
İl Genel Meclisi üyeleri Yurdanur Özzehinli ve Mesut Tuğrel verdikleri önerge ile 2-B arazileri hakkında bilgi istedi. 2-B’nin konusunun ne olduğu, kimlerin kanuna göre hak sahibi olarak kabul edileceği, başvurma süresi, başvuru işlemlerinin ne kadar süre içinde tamamlandığı, başvuru bedeli, 2-B arazilerinin nerelerde olduğu ayrıca bu arazilerde9n elde edilen gelirin ne kadar olduğu ile ilgili inceleme yapılarak meclis üyelerine bilgi verilmesi istendi.
Yapılan açıklamanın ardından konu incelenmesi için ARGE Komisyonuna havale edildi.

TÜKETİCİ HAKLARIYLA İLGİLİ MECLİSE BİLGİ VERİLECEK
İl Genel Meclisi Üyesi Yurdanur Özzehinli, Tüketici haklarının korunması amacıyla yapılan çalışmalar konusunda inceleme yapılarak bilgi verilmesini istedi.
Verilen önergede Çorum’da tüketici haklarının korunması ile ilgili ne gibi çalışmaların yapıldığı, kaç kişinin başvuru yaptığı gibi konularda meclis üyelerine bilgi verilmesi istenirken, konuyla ilgili konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya tüketici haklarının sadece şehirde oturanları değil kırsal kesimdekileri daha çok ilgilendirdiğini belirterek, kırsalda oturan vatandaşların kullandıkları cihazların başına bir şey geldiğinde arızalandı diyerek bıraktıklarını yapılacak incelemenin bilgilendirme açısından yararlı olacağına inandığını vurguladı.
Konu incelenmesi amacıyla Hukuk ve İnsan Hakları komisyonuna havale edildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA 895 RİSKLİ YAPI YIKILDI
İl Genel Meclisi Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Başkanı Ramazan Kelepircioğlu, Çorum’da 7 firmanın yapı denetim şirketi bulunduğunu ve faaliyet gösteren 4 firmanın da izin belgesinin geçici olarak geri alındığını anlattı.
Çorum’da 02.08.2016 tarihi itibari ile yaklaşık olarak 1030 adet 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna tabi inşaat bulunduğunu anlatan Kelepircioğlu, bununla birlikte 02.08.2016 tarihi itibari ile il dâhilinde yapı denetime tabi inşası tamamlanmış yaklaşık olarak 1225 adet yapı bulunduğunu söyledi.
Kelepircioğlu, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında kentsel dönüşümde 895 adet riskli yapının yıkıldığını, bununla birlikte 35 adet yapının her türlü işlemleri tamamlanmasına rağmen malikler tarafından yıkımının gerçekleştirilmediğini vurguladı.

“ÇORUM’DA 686 ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR”
Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Süleyman Şener, eğitimde kaliteyi artırmak amacıyla yeni yapılan dersliklerle öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim öğretim görmesinin gerektiğini ifade etti.
İl genelinde ilkokullarda 1973 derslik bulunduğunu ve derslik başına düşen öğrenci sayısının 15 olduğunu belirten Şener, ortaokul seviyesinde ise 933derslik bulunduğunu ve derslik başına düşen öğrenci sayısının 30 olduğunu kaydetti.
İl Genel Meclisi toplantısında komisyon üyeleri tarafından hazırlanan raporu okuyan Süleyman Şener, İl Merkezinde bazı okulların çift eğitim yaptığını tekli öğretime geçebilmek için 135 dersliğe daha ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
İl merkezinde yeni gelişen mahallelere orantılı olarak eğitim kurumu yapılamadığından bazı okullara aşırı yığılma olduğuna dikkat çeken Şener, İskilip’te 16 derslikli ortaokula ihtiyaç bulunduğunu söyledi. İlçelerde bazı ilk ve ortaokul binalarının modern eğitim için yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Süleyman Şener, “Ortaöğretim kurumlarında sınıf ve okullar eğitim ve öğretime yeterli durumdadır. Ancak bazı okul binaları eski ve sosyal ve teknik ünitelere yeterli olmadığından modern eğitim için yenilenmesi gerekmektedir.
Türkiye genelinde bir sorun olan bu konunun Milli Eğitim Bakanlığı’nca özel olarak ele alınması gereken bir husus olduğuna inanıyoruz. Ayrıca eğitim öğretim açısından önemli bir husus ise fazla öğretmen olduğu halde mahrumiyet bölgelerinde öğretmen açığı bulunmaktadır.
İlimiz ve ilçelerindeki okullarda Eğitim-Öğretim görevini yapan öğretmenlerimizin yeterli olması veya eksik olması öğrencilerimizin eğitim-öğretimini ciddi şekilde etkilemektedir. İlimiz genelinde bazı branşlarda yeterli öğretmen bulunmakta ise de bazı branşlarda eksiklikler devam etmektedir.
Çorum’da 16 Bilişim ve teknolojileri, 11 biyoloji, 10 İHL Meslek Dersi, 80 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, 5 Türk Dili ve Edebiyatı, 3 felsefe, 6 fen bilimleri, 10 fizik, 131 İngilizce, 22 kimya, 38 ilköğretim matematik öğretmeni, 14 müzik, 26 beden eğitimi, 29 matematik, 3 sağlık bilgisi, 2 ayakkabı ve saraciye eğitmeni, 1 çocuk gelişimi ve eğitimi, 3 giyim üretim teknolojisi, 10 güzellik ve saç bakım, 4 pazarlama ve perakende, 2 ulaştırma hizmetleri, 1 yiyecek içecek hizmetleri, 6 el sanatları, 31 arapça, 65 rehberlik, 137 özel eğitim, olmak üzene 686 öğretmene ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi.



(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim