Baklan, Ortadoğu ve Afrika’dan iltica edenlerin uyumsuzluklarının tüm yabancılara maledilmesini de eleştirdi.

TİD tarafından düzenlenen yeni yılın ilk resepsiyonunda konuşan Mustafa Baklan, Mannheim’ın Rhein Neckar bölgesinin metropol başşehri olduğunu, TİD’in de 23 yıldır işverenlerin sorunlarını çözümlemeye ve eğitim hizmeti vermeye çalıştığını söyledi.

Almanya’ya işçi olarak gelen birinci kuşağın çocuklarının burada eğitim aldıklarını ve meslek edindiklerini, bugün pek çoğunun ya kendi işini kurduğunu, ya da uzman kadrolarında yer aldığını anlatan Baklan, Türk işverenlerin Alman ekonomisine yapmış olduğu yıllık katkının 38 milyar Euro’ya ulaştığını, 480 bin kişiye istihdam sağladıklarını, bu rakamların devlet kurumları tarafından gözardı edilemeyeceğini vurguladı.

İşadamlarına istihdamı artırmaları yönünde çağrıda da bulunan Mustafa Baklan, yetiştirilecek elemanların işletmelere büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Son dönemde yaşanan terör olaylarına değinerek, hunharca gerçekleştirilen katliamlar için üzüntüsünü dile getiren Baklan, Berlin’deki katliamı da hatırlatarak, “İnsanların  huzur içinde yaşamasını engelleyen ve yaşamını kısıtlayan  her türlü terör eylemini şiddetle lanetliyoruz” dedi.

Mustafa Baklan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünya konjonktürü değişiyor. Özellikle ilticalar, önemli bir sorun haline geldi. Her ne yolla olursa olsun Avrupa’ya gelenlerin, öncelikle dil öğrenmeleri gerek. Bu arada da, Avrupa’nın hukuki, sosyal ve eğitim şartlarını öğrenmeleri zorunluluğu var. Maalesef, iltica edenlerin uyumsuzlukları, burada tüm yabancılara mal ediliyor.

Yerlerini-yurtlarını terk ederek Almanya’ya gelmiş göçmen ve sığınmacıların, eğer çalışma müsaadesi almışlarsa istihdam edilmeleri konusunda da işverenlerimizden daha büyük çaba bekliyoruz.”

TİD’in, siyasi, ırksal, dinsel, mezhepsel hiçbir etki altında olmadığını, bağımsız ve özgür biçimde kendi ilkeleri doğrultusunda hizmet verdiğini anlatan Mustafa Baklan, “Burası bizim ortak vatanımız. Bu şehir bizim şehrimiz. Dolayısıyla bizler bu şehrin doğal elçileriyiz. Ülkemizle Almanya arasındaki ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmek de en temel görevimiz.” diye konuştu.

(Selda FINDIK)

Editör: TE Bilisim