Türkiye’yi 21. yüzyıla uygun ve bu yüzyılda geçerli olan becerilere sahip öğrenci yetiştirmede başarılı hale getirmek gerektiğini anlatan Bıçak, “orta halli bir demokrasiye, orta halli bir ekonomiye mecbur değiliz ki bu hedef tamamen ama tamamen eğitim sistemimizin kalitesinin daha da artırılmasıyla ve eğitimde fırsat eşitliğini daha da güçlendirmemizle olacak bir şeydir” dedi.
Gelişmeler ışığında Türk eğitim sisteminin tartışılması ve masaya yatırılması gerektiğini vurgulayan Bıçak, bilgiyi öğretmenin yeterli olmadığını onu pratiğe dönüştürmenin daha önemli olduğunu vurguladı.
Çocukları onursuz bir yarışa sevkeden sınavcı eğitim sistemini sonlandıracak demokratik düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulayan Bıçak, mesleki liselerin cazip hale getirilerek ilkokuldan itibaren çocukların mesleki yönlenmelerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Türkiye’deki temel sorunun sınavların okuldaki eğitimin önüne geçmiş olmasından kaynaklandığını kaydeden İbrahim Bıçak, “Eğitimde fırsat eşitliği ve kalite standardı politikamıza daha çok önem vermeliyiz. Ezberci eğitim sisteminden daha hızlı bir şekilde uzaklaşmalı, uygulama daha çok öncelenmelidir. Altyapısı eksiz, donanımsız, personeli eksik, öğretmeni yetersiz okullar derhal rehabilite edilmelidir. Okullar doğru, gerekli ve gerçek hayatta karşılığı olan nitelikli bilgiyi öğreterek mezunlarını donanımlı ve birikimli hale getirecek keyfiyette olmalıdır.
Atanamayan öğretmenler atanarak öğretmen açığı kapatılmalıdır. Okullarda güvenlik ve temizlik başta olmak üzere personel açığı giderilmelidir. Öğretmenlerin mesleki formasyonları güçlendirilmeli ve nitelikli hizmet içi kurslarla kendilerini geliştirmeleri teşvik edilmelidir. Öğretmenlerin ve tabidir ki tüm eğitim çalışanlarının mesleki, özlük, demokratik ve ekonomik hakları iyileştirilerek saygınlığı artırılmalıdır” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim