Saadet Partisi Çorum Merkez İlçe Başkanı Orhan Sakınmaz, hükümetin asgariye ücretliye verdiği desteği vergilerle geri alacağını belirterek, buna karşılık faizci rantiyeye bütçeden ödenen rakamın 55 milyar lirayı bulduğu söyledi.
Orhan Sakınmaz, konuya ilişkin yazılı açıklamasında şöyle dedi:
“Son iki aydır tartışılan ‘Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ toplantısıyla birlikte resmiyet kazanan 1300 TL’lik yeni asgari ücret için, işverene işçi başına aylık 110 TL’lik destek verileceği açıklanmıştı.
Söz konusu destek SGK primleri üzerinden olacak ve Hazine tarafından karşılanacaktı. Böylece SGK’nin prim gelirinin azalmaması ve açığının büyümemesi hedefleniyordu. Ancak işverene verilecek aylık 110 TL’lik desteğe karşın, devlet de her ay 100 TL’ye yakın bir kaynağı işçiden vergi olarak kesecek. 2016 yılında her ay 1300 TL’lik asgari ücretten gelir vergisi kesilecek, bu tutar da aylık 86,46 TL olacak. Asgari ücretten yüzde 07.59’luk damga vergisi kesintisi de aylık 12,50 TL olacak. Böylece devletin her işçiden aylık alacağı vergi tutarı 98.96 TL olacak. Yani devletin asgari ücrete katkısı 110 TL değil, 11,50 TL olarak gerçekleşecektir. Kısaca AKP hükümeti destek olarak verdiğini vergi olarak geri almış olacaktır.
Asgari ücretliyi bekleyen bir tehlike de, eğer düzenleme yapılmaz ise Ekim ayına gelindiğinde, gelir vergisi diliminin değişecek olmasıdır. Bu tarihten itibaren asgari ücretli yüzde 15 yerine yüzde 20’lik gelir vergisi dilimine girecek. Bu da asgari ücretten alınan Gelir Vergisi’ni 86 TL’den 156 TL’ye çıkarırken; asgari ücretin de 70 lira düşmesine neden olacaktır.”
SP Merkez İlçe Başkanı Sakınmaz, yeni yılla birlikte yürürlüğe giren zamlara da değinerek, “Asgari ücretliden ve vatandaşlardan vergi almayı zam yapmayı akıl eden bu AKP hükümeti her ne hikmetse faizciden vergi almayı akıl edemiyor.” ifadesini kullandı.
Türkiye’deki menkul kıymet ve sermaye piyasası gelirleri ile mevduat ve repo gelirlerinden vergi almayan AKP hükümetlerinin, faizci rantiyeye hizmet ettiğini, yeni çıkarılan kanunla da 5 yılda yaklaşık 150 milyar liranın rantiyeye bırakılmış olacağını belirten Orhan Sakınmaz, faizci rantiyeye bu sene aktarılan paranın 55 milyar lirayı bulacağını da ifade ederek, “Demek oluyor ki her sene 50 milyar, geçmiş on iki senede 600 milyar faiz ödediysek, gelecek 5 yılda da bu kanun garantisiyle faiz ödemeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı.
Editör: TE Bilisim