Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, toplumun her kesimiyle beraber olmak istedikleri gibi gazilerle de beraber olmak ve bilgi birikimini, tecrübelerini genç nesillere aktarmayı önemsediklerini kaydetti. Rektör Alkan, Hitit Üniversitesi tarafından bir başlangıç olarak bir kaç yıl öncesinde başlatılan “Çorum’da Tarihin Tanıkları: Kore ve Kıbrıs Gazileri” projesinin sonuçlandığını ve kısa sürede kitap ve dijital ortama aktararak gelecek nesillere aktarılacağını vurguladı.

Alkan, “Gazilerimizle ne kadar gurur duysak azdır. Bizler sizlerin oluşturmuş olduğu ortamın sonucunda buraları yaşadık. İnşallah bizden sonraki gençlerde bizlerin yaptığı çalışmalarla bu ülkeyi daha ileriye götürecekler” dedi. Zamanın çok hızlı değiştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Alkan, bundan 40-50 yıl önceki ülkelerin savaşları ile şu anki savaşların hem şekil hem de içerik olarak bambaşka bir hale dönüştüğünü. Şu anki savaşların; artık silahlarla, tanklarla, tüfeklerle değil artık para ve dijital dünya ile gerçekleşir hale geldiğini söyledi. Alkan, “Genç kardeşlerimizin şuan da üretilmekte olan kendi yazılımlarımızın, kendi sistemlerimizin, kendi silahlarımızın daha iyilerini üreteceklerine yürekten inanıyorum. Bizlere sadece bu ülkenin değil tüm dünyanın ihtiyacı var. Bizim olduğumuz yerde hep barış ve huzur var olmuştur” dedi.

Etkinliğin moderatörlüğünü yapan Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Bakan ise 1699 yılından bu yana Türklerin hep savunma yaptığını ancak, Sakarya Savaşından sonra Türk ordusunun taarruza geçtiğini belirterek “Sakarya Zaferinden sonra tarih döndü. 30 Ağustosta Türk Ordusu büyük taarruzu başladı. Türk Ordusu şimdi kabına sığmıyor, sınırları zorluyor. Türk Ordusu 1950’de Kore’de, 1974’te de Kıbrıs’ta sınırları dışında savaştı. Eğer Türkiye güçlü olmasa sınırın dışına çıkmamız kolay olmazdı. Şimdi ise Türk Ordusu Münbiç’te, İdlib’te, Afrin’de, Aşika’da, Halep’te, Irak’ta, Suriye’de savaşıyor. Tarih artık döndü. Savunma yapan değil, kabına sığmayan bir ordu var artık” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Bakan, şunları dile getirdi: "10 sene 20 sene sonra 15 Temmuz dünya tarihinde öyle bir yer alacak ki bir milletin vatan için neler yapabildiğini tüm dünya öğrenecek. Tarihte demokrasi adına yapılmış en büyük destan harekâtıdır. 40 sene sonra dünya üniversitelerinin kitaplarında 15 Temmuz anlatılacak" dedi.

Konuşmasında Türkiye’nin pek çok yerinden olduğu gibi Çorum’da da Kore ve Kıbrıs gazilerimizin olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Bakan, Hitit Üniversitesi olarak hem Kore hem de Kıbrıs Gazilerinin anılarını gelecek nesillere aktarmayı bir milli görev kabul ettiklerini vurguladı.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim