Bu kapsamda Çorum dışında çevre illerden gelen hastalara da hizmet veren Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 30. Pankreas (Whipple) ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.

Rektör Prof. Dr. Reha Metin Alkan, sağlığına kavuşan hastayı ziyaret ederek, Tıp Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mete Dolapçı ve Hastane Yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Sinan Zehir’den bilgi aldı. Rektör Alkan’a hasta ziyaretinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ve Çorum Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ömer Sobacı da eşlik etti.

Rektör Alkan, Üniversite Hastanesi’nin gelmiş olduğu noktanın takdire şayan olduğunu belirterek, bu gelişme ve çalışmaların haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

Çorum’da yapılan bu nitelikteki başarılı ameliyatların hastaların sağlığına kavuşmasında çok önemli rolü olduğunu belirten Rektör Alkan, “Üniversitemiz öğretim üyelerinin kıymetli çalışmalarıyla birlikte başta bulunduğu ilimiz, sonra bölgemiz, sonrasında ülkemiz ve nihayetinde tüm insanlığa katkı sağlayacak güzel ve faydalı çalışmalar yapılıyor. Üniversitemiz her alanda olduğu gibi sağlık alanında da Tıp Fakültemiz tarafından gerçekleştirilen başarılı tedavi yöntemleriyle önemli gelişmeler kaydetmiştir.” dedi.

Öte yandan Üniversite’den söz konusu ameliyatla ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler aktarıldı:

“Üniversitemiz Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Pankreasta kitle nedeniyle yapılan Whipple ameliyatı, Genel Cerrahi dalının en zor ameliyatı olup Whipple ameliyatında pankreasta kitleye bağlı olarak sarılık gelişen hastalarda mide, on iki parmak bağırsağı, safra yolları ve pankreasın baş kısmı çıkarılmakta ve yeniden midenin geri kalan kısmı, karaciğer ve pankreas arasında bağlantı sağlanmaktadır. Bu ameliyat çoğu hastanede yapılamamakta olup büyük merkezlerde bile sınırlı sayıda yapılabilmektedir.

Bu hastalarda teşhisin erken konulması çok önemli olmakla beraber hastalığın teşhisinin geç konulması durumda, hastalık kısa zamanda karaciğeri ve tüm bağırsakları besleyen damarları sarabilmekte, böylece ameliyat yapma şansı kaybolmaktadır. Hastanemizde Gastroenteroloji ve Genel Cerrahi Kliniklerinin yakın iş birliği sayesinde hastaların teşhisi erken konulabilmekte ve ameliyatları başarıyla yapılmaktadır. Gastroenteroloji Kliniğinde Doç. Dr. Barış Yılmaz ve ekibi, sarılıkla gelen hastalarda gerekli tetkikleri yapmakta, ERCP denilen işlemle sarılığa yol açan safra yolu tıkanıklığını açmakta olup daha sonra Genel Cerrahi Kliniğine hastaları yönlendirmektedir. Genel Cerrahi Kliniğinde ise Prof. Dr. Mete Dolapçı ve Prof. Dr. Settar Bostanoğlu yönetiminde Genel Cerrahi ekibi tarafından ameliyatlar gerçekleştirilmektedir.

Kısa bir süre içerisinde 30. pankreas ameliyatının başarıyla yapılması, hastanemizin özellikle onkolojik cerrahi alanında önemli merkezlerden biri olduğunu göstermesinin yanı sıra Çorum ve bölge halkına kaliteli sağlık hizmetinin sunulması açısından önemlidir.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim