HİTÜ Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Türkiye’de toplam 549.773 lisansüstü öğrencinin 454.673’ü yüksek lisans, 95.000’i de doktora eğitimi görmektedir. Lisansüstü öğrenci sayısı, yükseköğretim öğrencilerinin yaklaşık %7,2’sini oluşturmaktadır. Bir karşılaştırma olması açısından Amerika Birleşik Devletleri’nde lisansüstü öğrenci sayısı yaklaşık 3 milyon iken; bu ülkede lisansüstü öğrencilerinin toplam yükseköğretim öğrencileri içindeki payı %15’dir. Öte yandan ABD’de sadece 2015 yılında 68.923 kişi doktora programlarından mezun olurken, ülkemizde 2000 yılından bugüne değin mezun olan doktora öğrencilerinin tamamının sayısı sadece 69.392’dir. Türkiye'de yılda yaklaşık 4.500 civarında doktora mezunu verilirken; ABD'de 61 bin, Rusya'da 27 bin, Almanya'da ise 25 bin civarında doktora mezunu verilmektedir. Ülkemizdeki öğretim üyesi açığı dikkate alındığında, önümüzdeki on yılda, her yıl 15 bin civarında doktora mezununa ihtiyaç bulunmaktadır. Dünyada ve ülkemizde genel durum bu iken, lisansüstü öğretime büyük önem veren Üniversitemiz, açılan yeni bölüm ve programlarla sürekli nitelikli öğrenci sayısını arttırmaya çalışmaktadır. Üniversitemizde şu anda 153’ü doktora programında olmak üzere toplam 1.545 lisansüstü öğrencimiz eğitim görmektedir.

“ÖĞRETİM ÜYESİ BAŞINA DÜŞEN ÖĞRENCİ SAYISINDA MÜTHİŞ BAŞARI”

Öte yandan Ülkemizde yükseköğretimde eğitim gören toplam öğrenci sayısı 7.5 milyonun üzerindedir. Toplam öğretim elamanı sayısının 158.098 olduğu dikkate alındığında, öğretim elamanı başına düşen öğrenci sayısı 22’dir. Öğretim üyesi başı düşen öğrenci sayısının fazlalığı, eğitim-öğretimdeki başarısızlığın en temel nedenlerinden biridir. OECD ülkelerinde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 16’dır. Türkiye'nin OECD ortalamasına ulaşabilmesi için 20 bini doktoralı öğretim üyesi olmak üzere, yaklaşık 45 bin öğretim elemanına ihtiyacı bulunmaktadır.

Üniversitemizde yıllara göre öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı sürekli azalarak OECD ülkelerindeki orana hızla yaklaşmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enformatik Enstitüsü bünyesinde bağımsız bir şekilde faaliyet gösteren URAP (University Ranking by Academic Performance)’ın YÖK’ün verilerini kullanmak suretiyle yayımladığı istatistiki bilgilere göre Üniversitemizde yıllara göre öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 2011 yılında 72.91 gibi oldukça yüksek iken, 2015’te öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 49.62’ye, 2018’de ise 26.67’ye kadar inmek suretiyle büyük bir ivme yakalanmıştır.

Üniversitemizin farklı alanlarda farklı kurum ve kuruluşlarca yapılan değerlendirmelerde kalite konusunda sürekli çıtasını yükseltmesinin Üniversitemiz ve İlimiz adına gerçekten de gurur verici bir durum olduğunu, kalite, dış değerlendirme ve kalite akreditasyon çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdürüldüğünü ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Reha Metin Alkan, “Artık gelinen noktada Üniversitemizin sağlıkta olduğu kadar ilahiyat alanında, merkez laboratuvarımızdaki pek çok tahlilden mühendislik ve spor alanına kadar pek çok farklı alanda adından başarı ile söz ettirmesi, hedefimizin sadece üst teknoloji kullanarak yapmakta olduğumuz fiziki alanlarla sınırlı olmadığını göstermektedir. Üniversiteler asıl başarısını, ilgili sektörlerle iç içe olmak suretiyle eğitim-öğretim alanında, teknoloji ve Ar-Ge alanında göstermelidirler.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim