Çorum mutfağının ulusal düzeyde tanıtılması için geçtiğimiz günlerde “Ne Yesek Heri” adıyla düzenlenen gastronomi günlerine öğretmen ve öğrencileriyle destek veren Bahçelievler Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, bu etkinlikte sunulan yöresel yemekleri basına tanıttı.
Önceki akşam gerçekleştirilen tanıtım etkinliğine Okul Müdürü Halise Akay, Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alan Öğretmenleri Asuman Albayrak ve Sultan Örten ile bölüm öğrencileri katıldı.
Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alan öğrencileri tarafından hazırlanan ve aralarında Hitit Uygarlığı’ndan günümüze uzanan farklı lezzetlerin bulunduğu yiyecekler yerel basın mensuplarına tattırıldı.
Okul Müdürü Halis Akay basın mensuplarına sunulan yemeklerin, geçtiğimiz günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte “Ne Yesek Heri” adlı gastronomi etkinliğinde Türkiye’nin ünlü gurmelerine tanıtılan yemeklerin aynısı olduğunu belirtti.
Halise Akay ayrıca yine geçtiğimiz günlerde Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni Asuman Albayrak’ın, Okan Üniversitesi’nde düzenlenen “Hitit Mutfak Kültürü ve Hitit Yemekleri” adlı sempozyumda bir sunum yaparak Çorum mutfağını tanıttığını söyledi.
Asuman Albayrak’ın Okan Üniversitesi’ndeki etkinliğin uygulamalı eğitim bölümünde giydiği aşçı kıyafetini de Bahçelievler Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi El Sanatları ve Giyim Bölümü öğretmenleri Hacer Kavukcu, Necla Gülşen Kazancı ve Emine Yıldırım tarafından tasarlandığını aktaran Okul Müdürü Akay, bu kıyafetin Kargı bezinden dikilerek, yöresel motiflerle süslendiğini sözlerine ekledi.
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Öğretmeni Asuman Albayrak ise aralarında Osmancık su böreği, Alaca kurularından kavurma ve yemekler, Oğuzlar’dan sütlü yarmalı yemekler, Düvenci ekmeği, turşu kavurma ve Çorum Merkez ve ilçelerinde yapılan hamur işi ve tatlı çeşitlerinden örneklerin de bulunduğu yöresel lezzetleri basın mensuplarına tanıttı.
Asuman Albayrak, Hititler’in 80 çeşit ekmek ve hamur işi kültürüne sahip olduklarını belirterek, Gözleme, yanıç gibi günümüz yiyeceklerinin benzerlerini Hititler’in de tükettiklerini biliyoruz. Ayrıca kabak tatlısı, yumurtalı fasulye ve nişastadan yapılan hasıda tatlısı da Hitit mutfağından günümüze uzanan lezzetler arasında.” diye konuştu.



(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim