Yerli sanayinin kalkınması ve ülke ekonomisi açısından oldukça önemli bir bitki olan kenevirin kontrollü olarak ekimine Çorum’da dahil 20 ilinde izin verilmesinin ardından Hitit Üniversitesi de harekete geçti.

HİTÜ’nün çeşitli birimlerinde endüstriyel kenevirden elde edilebilecek ürünlere yönelik toplantılar düzenlendi. Kenevirin tekstil, kağıt, yakıt, ilaç, otomotiv ve kozmetik sektörü başta olmak üzere birçok alanda faydalı endüstriyel kullanımı bulunduğu belirtilen toplantılarda devlet tarafından hazırlanacak eylem planı uyarınca yeni politikaların oluşturulacağı, bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasındaki görüşmelerin devam ettiği kaydedildi.

Hitit Üniversitesi’nin yetkin akademisyen kadrosu ve kapsamlı laboratuvar altyapısına sahip olduğu hatırlatılan toplantılarda endüstriyel kenevirden elde edilebilecek ürünlerle ilgili araştırmalara yönelik konular ele alındı.

Konu ile ilgili farklı birimlerden öğretim üyelerinin katıldığı toplantıda özellikle sektöre yönelik ve Ar-Ge tabanlı proje fikirleri ele alındı. Ardından Mühendislik Fakültesi’nde, endüstriyel kenevirin kullanım alanları ve geliştirilebilecek ürünlere yönelik bir seminer düzenlendi. Bu seminerde de akademisyenler ve HÜBTUAM başta olmak üzere HİTÜ’nün laboratuvar imkanlarının kullanılarak yapılabilecek proje önerileri de paylaşıldı.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim