Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Birimi ekipleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda bir seminer verdi.
Dernek binasında önceki gün gerçekleştirilen etkinliğe, Çorum Alevi Kültür Merkezi Derneği Başkanı Sultan Yıldırımgök ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Seminerde, Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü KETEM Birimi’nden Ebe Gülten Bulut, “Kanser, kanserin türleri, kanserin belirtileri ve kanserden korunma yolları” hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Özellikle meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanseri hakkında bilgiler veren Bulut, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; her yıl 12 milyon vatandaşa yeni kanser tanısı konduğunu belirterek, her yıl 7.6 milyon kişinin de kanser hastalığından yaşamını kaybettiğini söyledi.
Kanserin ilk işaretleri ve kanserden korunma yolları ile ilgili açıklamalarını sürdüren Bulut, “Beklenmedik kilo kaybı ve iştahsızlık, aşırı yorgunluk, bitkinlik, keyifsizlik, sürekli ağrı, iyileşmeyen yaralar, geçmeyen ses kısıklığı ve öksürükle kan gelmesi kanser belirtisi olabilir. Kanserden korunmak için; sağlıklı beslenilmeli, stresten, alkolden ve sigaradan da uzak durulmalı” dedi.
KETEM’in faaliyetleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ebe Gülten Bulut, etkinliğe katılan vatandaşların sorularını da cevaplandırdı.
Kanser hastalığında erken teşhisin çok önemli olduğunu ifade eden Bulut, Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü KETEM Birimi’nde hafta içi 08.45 ile 15.00 saatleri arasında ücretsiz kanser taraması yapıldığını belirterek, hastalık şüphesi taşıyan vatandaşların KETEM’de kanser taraması yaptırmasını istedi.
(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim