Anitta Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Vali Mustafa Çiftçi, Yozgat Valisi Kadir Çakır, AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Aykaç, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, TSO Meclis Başkanı Erol Karadaş, Yozgat TSO Başkanı Sinan Çelik, ÇESOB Başkanı Recep Gür, Baro Başkanı Kenan Yaşar, Oda Başkanları, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Yozgat ve çorumdan çok sayıda iş adamı katıldı.

Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ülkenin benimsediği kalkınma hedefleri doğrultusunda, topyekûn kalkınmaya önem verdiklerini belirtti. Sadece belli şehirlerin, belli bölgelerin değil, 81 vilayetin tamamının ilerlemesini, gelişmesini, ekonomik olarak şaha kalkmasını arzu ettiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bölgeler arası ekonomik dengesizliklerin ve bölgede iller arası gelişmişlik farklılıklarının, yerelden kalkınmayı güçlendirerek azaltılmasının, öncelikli stratejik hedefleri arasında olduğunu dile getirdi.

Üreterek ve ihraç ederek gelişen Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için her bir ilin üzerine düşen katkıyı vermesi gerektiğini ifade eden Oktay, gelişmiş veya görece daha fazla gelişmiş illerin ise bölgesel kalkınmayı gerçekleştirmek için kazan kazan anlayışıyla bu hamleye öncülük etmesi gerektiğini vurguladı.

“Kendini ve kaynaklarını tanıyan, ülkenin ve dış pazarların ihtiyacını bilen, çevresi ve ülkenin dört bir yanındaki iş insanlarıyla bağlantılı, sürekli gelişen sanayicilerimiz hem şehirlerinin hem de bölgelerinin kalkınmasında söz sahibidir” diyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, illerin kendi iç dinamizmleri ile ülkemizin yerelden kalkınma hamlesini güçlendireceklerine inandığını vurguladı.

ÇORUM ARZU EDİLEN YERDE DEĞİL

Yerelde komşu illerin iş birliği sonucu birbirlerinin “Karşılaştırmalı avantajlarından” yararlanma fırsatı doğacağını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bu şekilde daha fazla üretim yapılacağını ve daha fazla istihdam oluşturulacağını ve refahın hızla yükseleceğini kaydetti.

Çorum ne kadar çalışıyorsa Yozgat, Samsun ve Amasya’nın da o kadar çalışması gerektiğini anlatan Oktay, sen-ben kavramının sona erdiğini artık biz diyerek toplumca kalkınmayı hedeflediklerini belirtti.

Üretimi ikiye, üçe, beşe katlayarak ihracatı artırmak gerektiğine dikkat çeken Fuat Oktay, Çorum’un bunu yapmaya çalıştığını ancak bunun yeterli olmadığını anlattı. Çorum’un ihracatının altın hariç 350 milyon dolar civarında olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Çorum’un 1 milyar Dolardan aşağını konuşmaması gerektiğini söyledi.

En az gelişmiş illerin ihracatta 100 milyon Doları konuşması gerektiğini anlatan Oktay, kişi başına düşen gelirin ise 10 bin dolar seviyelerinden en az 20 bin dolar seviyelerine çıkması gerektiğini anlattı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Bir şehrin topyekûn kalkınması için kendi zenginliklerini ve kaynaklarını kullanması elbette önemlidir. Kendi imkânlarının farkına varmayanlar, sınırlarının ötesine geçemezler ancak, günümüzde hiçbir il, hiçbir bölge, hatta hiçbir ülke sadece kendi kaynaklarıyla hedefine ulaşamaz. Küresel ekonomide “sadece kendi yağıyla kavrulma dönemi” bitmiştir.

Bugün hepimizin elinde olan telefon, tablet, bilgisayar gibi artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiş eşyalara baktığımızda bunu çok net bir şekilde görebiliriz.

Bu ürünlerin çoğu zaman dizaynı bir ülkede yapılıyor; kamerası, çipi, bataryası bir başka ülkede üretiliyor. Kimi zaman tüm bu parçalar, işçilik maliyetlerinin daha uygun olduğu bir başka ülkede birleştiriliyor. Sizler iş insanları olarak bu süreci, dünya ekonomisinin geldiği yeri ve nereye doğru gittiğini zaten çok iyi biliyorsunuz. Biz de şayet başarılı olmak istiyorsak, 2023 hedeflerimize ve 2053-2071 vizyonumuza ulaşmak istiyorsak, benzer adımları ülkemiz içinde atmamız gerekiyor.

Bunun için işbirliği, güç birliği şarttır” dedi.

Çorum’un ihracatının 350 milyon dolar civarındayken Yozgat’ın ihracatının 50 milyon dolar civarında olduğu söyleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, gelişmenin karşılıklı yardımlaşarak olacağını kaydetti.

İşbirliğini önemsediklerini çünkü öncelikli hedefin illerin daha da büyümesi, gelişmesi olduğunu söyleyen Oktay, bunun için her iki ilin başta Valilikleri olmak üzere yerel yönetimler, ticaret ve sanayi odaları, kalkınma ajansları, esnaf ve sanatkârlar odalarına ve ilgili kurumlara büyük iş düştüğüne dikkat çekti.

ÇORUM VE YOZGAT ASIRLIK İKİ ÇINAR

Çorum ve Yozgat’ın, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış asırlık iki çınar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bu güzel şehirlerin dün olduğu gibi bugün de Anadolu’nun gözbebeği olduğunu kaydetti.

Özellikle son 17 yılda yapılan yatırımlarla iki ilin de her geçen gün daha gelişen, kalkınan ve daha yaşanabilir hale gelen, güçlü bir şehir olma yolunda ilerlediğini söyleyen Oktay, bu buluşma vesilesiyle iş insanlarının sağlayacağı güç birliğinin de hem kendilerinin büyümesine hem de şehirlerinin ve bölgenin ilerlemesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Bu buluşmadan beklentinin, firmalar ve çalışmalar hakkında karşılıklı bilgi aktarımı sağlayarak aradaki muhtemel işbirlikleri açısından yeni ufuklar açılması olduğunu söyleyen Oktay, “Oluşan bu platformda ürün ve üretimlerinizin fırsatlarını ortaya koyarak her türlü iş birliği imkânını istişare etmelisiniz.

Bu işbirliği ile komşu iller arasındaki birlik ve beraberliğe de güzel bir örnek oluşturacaksınız.

Türkiye, kalkınmasını ve büyümesini özel sektörün dinamizmi üzerine inşa etmiş bir ülkedir.

Geçtiğimiz 17 yılda bürokrasiyi azaltacak ve girişimcilerimizin önünü açacak birçok adım atılmıştır.

Bugüne kadar, yabancı-yerli ayrımı yapmadan, ülkemizin gelişmesine katkıda bulunmak isteyen tüm firmalarımıza her türlü destek verilmiştir.

Ülkemizin kaynaklarını en verimli şekilde değerlendirerek, Türkiye’yi gelişmiş ülkeler ligine taşıyacak sistemin altyapısını oluşturduk.

Geçtiğimiz 17 yılda, ekonomimizin rekabetçi yapısını geliştirebilmek ve iş yapma ortamını daha da iyileştirebilmek için yatırım, üretim, ihracat, istihdam ve finansman üzerindeki vergi yüklerini zaman içerisinde önemli ölçüde azalttık.

Tesis edilen istikrar ve güven ortamı sayesinde 2002’den 2017 yılına kadar ekonomimiz her yıl ortalama yüzde 5,8 oranında büyüme kaydetmiştir.

Geçtiğimiz yıl da, yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen, yine ciddi bir büyüme rakamına ulaştık.

Geçtiğimiz yıl kurulan şirket sayısının yüzde 17 artarak 85 bin 279’a çıkması, buna karşılık kapanan şirket sayısının yüzde 7 azalarak 12 bin 564’e gerilemesi önemli bir veridir.

Bildiğiniz gibi ihracatımız da geçtiğimiz yıl rekor kırdı ve 168 milyar doların üzerine çıktı.

Ülkemizin arzu edilen ihracat hedeflerine her bir ilimizin yapabileceğinin en iyisini yaparak katkı vermesi gerekmektedir” dedi.

Daha çok yatırımla, daha çok üreterek, daha çok ihraç ederek, daha çok istihdam oluşturarak, daha çok proje geliştirerek, daha çok büyüyerek ülkeyi en gelişmiş ülkeler ligine birlikte taşıyacaklarını ifade eden Oktay, şunları dile getirdi “Bu çalışmalar sonucunda inanıyorum ki örnek başarı öyküleriniz olacak.

Bu toplantının, iki komşu ilimiz Çorum ve Yozgat arasında dayanışmayı, yardımlaşmayı ve birlikteliği artırmaya da vesile olacağına inanıyorum.

Bugün siz hemşehrilerimizle gönüllerimizi buluşturan tüm kuruluşlarımıza teşekkür ediyor, hepinize başarılar diliyorum.

Programdan sonra da Çorumlu kardeşlerimizle, esnaflarımızla, sivil toplum temsilcilerimizle ve iş adamlarıyla bir araya geleceğiz.

Çorum’un taleplerini dinleyecek sizlerle olacağız” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim