Haziran ayı enflasyon rakamının yüzde 0,51 oranında düşük gösterilmesinin gerçekleri yansıtmadığını belirten Hayati Çam, “Ramazan ayında tüketici enflasyonunun düşmüş olmasıdır. Enflasyon oranı hangi yılın Ramazan ayında düştü ki bu yıl da düşmüş olsun. Ramazan ayı, başta et ve et ürünleri olmak üzere gıda maddelerinin fiyatlarının yükseldiği bir aydır. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarındaki mevsimler düşüşlerin genelleştirilmesindeki mantığı çözebilmek mümkün değildir. Bunun yanı sıra lokanta ve oteller harcama gurubunda 1,09 artış, gıdada ise 2,79 düşüşün izahı da mümkün değildir. Etin, pirincin, bulgurun, makarnanın, çayın, yağın ve benzeri özellikle dar gelirli ailelerin temel mutfak kalemlerin fiyatları geçen aya göre yüzde 2,79 oranında nerede düşmüştür? Mevsimsel olarak sebze ve meyve fiyatları düştüğüne göre, anlaşılan TÜİK 78 milyon Türk vatandaşının vejeteryan olduğunu zannetmektedir.” diye konuştu.
BASK İl Temsilcisi Hayati Çam konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şu görüşleri dile getirdi:
“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre Haziran ayı enflasyon oranı (TÜFE) % 0.51 düşerek, 2015 yılının ilk 6 aylık enflasyon oranı % 4,76 olarak gerçekleşmiştir. Bu durumda memur ve emeklilerinin aylıklarına Temmuz ayında yapılacak artış 4,76’dır.
TÜİK’in enflasyon oranları ile oynayarak, haklı talepleri hafifletmek gibi bir görevi yoktur ve olamaz. Kamu işçisine 2015 yılında iyileştirme ve 7. ikramiye ile birlikte verilen yüzde 11,3 oranındaki artış; hakkaniyet, adalet ve eşitlik gereği memurlara ve emeklilerine de verilmek zorundadır. Bu nedenle 2015 yılının geri kalan kısmı için kesinlikle revize bir toplu sözleşme imzalanmalıdır.
Memur-Sen ile imzalanan ‘toplu peşkeş sözleşmesi’ gerekçe gösterilerek ve enflasyon rakamları bahane edilerek memur ve emeklilerinin en haklı taleplerini göz ardı etmeye kimse yeltenmemelidir.
TÜİK yetkilileri hükümet kurma çalışmaları öncesinde ekonomik göstergelerle oynayarak, yeni hükümet döneminde koltuklarında kalmak için göz boyamaya devam ettiklerini düşünmek istemiyoruz.
Memur ve memur emeklileri başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızı TÜİK’e başvurarak; enflasyon oranındaki düşüşü belirledikleri büfeler dahil dükkan, manav, mağaza, AVM ve benzeri ne kadar alışveriş mekanı varsa, o mekanların adres bilgilerinin açıklanmasını istemeye çağırıyorum.
Ve buradan kendileri de memur olan TÜİK yöneticilerine; milyonlarca insanın vebalini taşıdıklarını, bilerek ve isteyerek geçekleştirecekleri ekonomik operasyonlar nedeniyle kendilerine hakkımızı helal etmeyeceğimizi de ifade etmek istiyorum.”
(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim