Hayati Çam açıklamasında, “ 2016 yılının ilk altı ayı için aylıklara yapılan % 6’lık artış; vergi artışları, ekmek fiyatındaki artış ve enflasyon artışı ile geri alınmıştır. İktidarların, öteden beri memur ve emeklilerine kaşıkla verip kepçeyle geri alma alışkanlıkları devam etmektedir.” dedi.
13 yıllık toplu pazarlık döneminde memur ve emeklilerine verilenin düzmece hesaplarla geri alınmasının tam da bir Deli Dumrul uygulamasına dönüştüğünü belirten Çam, “BASK olarak, aylığından başka geliri olmayanlar için ayrı bir TÜFE hesaplaması gerektiğini defalarca ifade ettik. İkinci iş veya gelir getirici bir iş yapması yasak olan, toplu sözleşmelerin toplu peşkeşe dönüştürüldüğü, büyümeden pay verilmediği bir dönemde memurların enflasyon artışlarının etkilerinden korunabilmesi için başka bir yöntem bulunmamaktadır.” şeklinde konuştu.
Memurlara ikramiye konusunun neden 13 yıldan bu yana konuşulmak şöyle dursun gündeme bile getirilmediğinin bir merak konusu olduğunu belirten Çam, “Darbe dönemleri dahil kamu işçilerine 1958 yılından beri ikramiye verilmesi aksatılmadığı, verilen ikramiye sayısının giderek artırıldığı halde, hatta Ağustos 2015’te imzalanan toplu sözleşmelerinden sadece 80 gün önce aynı Hükümet ve aynı Bakan ile yürütülen pazarlıklarda kamu işçilerine DENGE ÖDENEĞİ adı altında 500 lira tutarında 7. İkramiye verilirken, memurların bu haklı talebinin görmezlikten gelinmesi kabul edilemez.” ifadelerini kullandı.
Çam, “BASK olarak, Hükümetin memurlara bir jest yaparak, toplu sözleşme masasında çözülmesi gerekirken, sarı sendikalarca gündeme dahi getirilmeyen memurlara ikramiye verilmesi konusunu bütçe kapsamına almasını istiyor ve bekliyoruz.” diyerek açıklamasına son verdi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim