112 Çağrı Merkezine günde ortalama 1000 ile 1500 asılsız çağrı geliyor. Çağrı merkezini arayanlar arasında tüp söyleyende var, otobüs bile almak isteyende hatta Kontörü bittiği için “Benim kontörüm kalmadı. Ben size görümcemin telefon numarasını versem siz onu arayıp benim kontörümün kalmadığını söyler misiniz? O beni arar” diyerek istekte bulunda var.

CANIMIZ ONLARA EMANET
Çorumluların hayatını emanet ettiği 112 Acil Servis Ekipleri, can kurtarmak için her şartta çalışmaya devam ediyor. 112’nin çağrı merkezine günde ortalama 1000 ila 1500 arasında ihbar geliyor. Ancak bu kadar önemli bir numara bile gereksiz yere meşgul edilebiliyor. Yetkililer gelen ihbarlardan 100-150 tanesinin gerçek olduğunu ifade ediyor. Yetkililere göre yeni aldıkları cep telefonunu denemek isteyenler de 112’yi arıyor, eline oyunca olarak telefon verilen çocuklarda. Yetkililer kontörü bittiği için “Şu kişiyi benim için arar mısınız beni arasın” diye teklifte bulunan insanlar bile olduğunu aktarıyor. Durum böyle olunca acil servis operatörleri de hem acil vakalara ulaşmak için zaman kaybediyor, hem de meşgul olan hat ile bir canın kaybedilmesine mal olma riski taşıyor.

ASILSIZ ÇAĞRILAR
112 Acil Servis operatörleri asılsız ihbarlar kadar telefon sapıklarından da muzdarip olmuş durumda. Çorum merkez ve ilçelerinde 56 ambulans ile 6 istasyonda 24 saat görevli ve çağrı merkezinde görev yapan çalışanlarıyla hayat kurtarmak için mücadele veren sağlık ekiplerinin telefon sapıkları onlar için ayrı bir dert olmuş. Şehirlerarası otobüs bileti almak isteyenler bile 112’yi arıyor. Hatta bazı şaka özürlüler evde tüp bittiğini söyleyerek evlerine tüp bile istiyorlar. 112 çalışanları kadınlar günlerde bir araya toplandıkları zamanlarda aralarında tartışmadan doğan meraktan ötürü merkezi arayarak safra kesesi ameliyatının ayrıntılarını sorduklarını dahi aktarıyorlar. Bazen de acil durum için arayıp tam adres vermeyenlerin olduğunu belirten yetkililer, “Hastamız var. Acil ambulans istiyoruz” diyerek yardım isteyen kişilerden tam adres istendiği ve karşıdaki kişinin de “Siz şu mahalleye gelin geldiğinizde tüpçü Hüsnünün evini sorun size gösterirler” diyenlerin olduğunu belirttiler. Gereksiz aramaları önlemek için Sağlık Bakanlığı’nın aldığı önlemlerin işe yaradığını söyleyen yetkililer, “ Sürekli hattı meşgul eden kişilerin sistemden numaralarını alarak savcılığa bildiriyoruz ve haklarında gerekli işlemler yapılıyor” diye ifadeler kullanıyorlar.

YOL VERMEYEN SÜRÜCÜLER
112 ekiplerinin sahada ki can damarları olan ambulanslara yol verilmemesinin de büyük sorunlarından biri olduğunu aktaran yetkililer, bunun için alınan önlem ile rahat bir nefes almayı planlıyor. Buna göre ambulans içine yerleştirilmesi planlanan kameralar sayesinde yol vermeyen araç sürücülerine kayıtlara bakılarak ceza kesilecek. Hali hazırda uygulanmaya başlanan sistem ile ambulansa yol vermeyen sürücüler ceza yaptırımı ile karşılaşıyor. Görüntüler gerekli güvenlik birimlerine iletilerek cezai işlem uygulanması sağlanıyor. Yani ambulansa yol vermeyen sürücü cezasını çekiyor. 112 yetkilileri yol verme konusunda ki sıkıntılarını ise, “Trafikte birçok sürücümüz ambulansla ilgili duyarlı davranıyor ve hemen yol açıyor. Ambulansı gördüğü an ya da siren sesini duyduğu andan itibaren genel olarak yol veriliyor. Ancak bazı sürücüler yol vermiyor. İsteyerek ya da istemeyerek bu durumlar yaşanıyor” diye aktarıyor.

CEZA KESİLİYOR
Kayıt sistemi ile ambulansa yol vermediği kayıt edilen sürücülerin plakaları emniyete verilerek ve bu sürücülere ceza kesilebileceğini ancak Çorum’da böyle bir durum olmadığını belirten yetkililer, “Olmasını da istemiyoruz. Halkımızın duyarlı olmasını ve ambulansa taşınan hastanın kendi yakını, kendisi olabileceğini düşünmesi gerekir” şeklinde konuşuyor.

DOĞA İLE SAVAŞ
Çorum İl Sağlık Müdürlüğü 112 ekipleri can kurtarmak için çetin doğa şartları ile de mücadele ediyor. Karlı havalarda vakalara ulaşmak için büyük önem taşıyan paletli ambulanslar her an hazır bekletiliyor. Özellikle yüksek kesim ve arazi bölgelerinde sürekli kar yağışından dolayı kapanan yollarda ilerlemekte güçlük çeken 112 ekiplerinin yardımına paletli ambulanslar yetişiyor. 4 çeker özelliğe sahip 112 Acil Servis’in paletli ambulansları, özel yapısı sayesinde zorlu kış şartlarında her türlü acil vakalara ulaşmak için büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz sene paletli ambulanslar sayesinde çok sayıda hastayı kurtaran ekipler, bu yılda Çorumluların hayat güvencesi için paletli ambulansların yardımı ile doğa şartlarına karşı gelmeye hazırlar.



(Elif Suar TURALI)
Editör: TE Bilisim