Belki Çorumluların arzuladığı kadar erken olmayacak, ama geç de olsa Çorum’dan tren geçeceğine artık herkes inanmaya başladı. Biz, bu tempoyla Cumhuriyetimizin 110. yılını bulacağı kanısındayız ve bugün orta yaşın üzerinde olan pek çok kimsenin göremeyeceğini düşünüyoruz, o başka…

Havaalanı ise Çorumluların çeyrek asırlık özlemi ve beklentisi. 1990’larda başlanan inşaat yarıda kalmasaydı, şimdiye çoktan bitmiş ve hava ulaşımı hizmeti veriyor olacaktı. İnşaat yarıda kalınca, Çorumlular, kısa vadeli çözüm olarak Merzifon Askeri Havaalanı’na sarıldılar ve bu pistin sivil hava trafiğine açılması için Merzifonlulardan, Amasyalılardan önce girişimlerde bulundular.

Elbette, bu iyi niyetli çabalarının sonunda, kendi ayaklarına kurşun sıkmış duruma düşeceklerini bilemezlerdi. Orta vadede kendi havaalanını isteyen Çorum, şimdi, “Merzifon varken Çorum’a havaalanı gereksiz” anlayışsızlığıyla ve diretmesiyle karşılaşıyor.

15 Temmuz Fetöcü darbe girişiminden sonra Akıncı Üssü’nden gelen filolarla Merzifon, Türkiye’nin en büyük hava üslerinden biri haline gelmiş durumda ve askeri gereklilikler, her an sivil hava trafiğine tamamen kapatılması sonucunu doğurabilir.

Çorumlular bunu da anlatamıyor, 30-50-80 bin nüfuslu yerlere havaalanı gerekli görülürken, 260 bin nüfuslu Çorum’a “çok” görülmesindeki çifte standardı da…Bir zamanların “Anadolu Kaplanı” Çorum’un sanayileşme hamlesini sonuca ulaştırabilmesi için havaalanının önemini de…

Çorum, Avrupa’da en çok çalışanı bulunan illerden biri…Çorum, Hitit uygarlığının başkenti…Hititler, tarihin ilk yazılı barış antlaşmasının taraflarından biri ve dolayısıyla bu kent, dünyada “barış kenti” unvanını en fazla hak eden yer. Bir yandan da “dünyanın merkezi”…Havaalanı böyle bir kente gerekli değilse, herhalde Anadolu’da benzer ölçekteki hiçbir kent için gerekli değildir.

ÇORUM HABER, yıllardır bu görüşleri savunuyor, Çorum’un kendi havaalanını hak ettiğini, yarıda kalmış inşaatın tamamlanması gerektiğini, bunun, 400 bin nüfuslu “büyük kent” hedefi için zorunlu olduğunu söylüyor.

ÇORUM HABER’in Kurucusu ve Başyazarı, Şirket Genel Müdürü olarak 32 yıldan beri yöneticisi olan 47 yıllık gazeteci Mehmet Yolyapar, geçen hafta, Bayburt-Gümüşhane Havalimanı Projesi ile birlikte konuyu yeniden gündeme getirdi ve üç yazıyla, Çorum’un karşı karşıya kaldığı haksızlığın bir kez daha altını çizdi.

Çorum kamuoyu, bu konuda Çorum’un hakkının yenildiğinden o kadar emin ki, Yolyapar’ın yazıları inanılmaz destek buldu. Binlerce Çorumlu, arayarak, mesaj göndererek, sosyal medyada paylaşarak, Yolyapar’ın görüşlerine katıldığını bildirdi. “Toplum olarak biz ne yapabiliriz?” soruları yöneltilmeye başlandı.

Bu görüşleri tek tek aktarma olanağımız yok, ancak, Yolyapar’ın havaalanı konusunda verdiği “haklı” mücadelenin çok yoğun bir destek gördüğü ortada. Yani, Çorumluların ezici bir çoğunluğu, Yolyapar gibi, ÇORUM HABER gibi düşünüyor.

Şimdiye kadar “Merzifon varken Çorum’a havaalanı gereksiz” diye düşünenlerin de, artık şapkalarını önlerine koyup, görüşlerini bir kez daha gözden geçirmelerinde yarar var. Zira, şu gök kubbenin altında, Allah kelâmı dışında “revize” edilemeyecek hiçbir görüş, hiçbir söz yoktur.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim