Bilimsel Eczacılığın 179. yıldönümü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyen Çalışkan, “Bizler kökleri yüzyıllar öncesine dayanan, kutsal bir mesleğin mensuplarıyız. Bu mesleği; ülkemizin dört bir yanında, 26 bine yakın noktasında, kamu yararını ve hasta sağlığını önceleyerek icra ederken de gurur duyuyoruz.14 Mayıs 1839 yılında Mekteb-i Tıbbiye’de eczacılık sınıfı açılması ile ülkemizde eczacılık akademik bir mesleğe dönüşmüştür. Bilimsel Eczacılığın 179. yıldönümü münasebeti ile Eczacılık Haftamızda düzenlediğimiz yoğun programı Atatürk Anıtı’na çelenk sunarak taçlandırdık” ifadelerini kullandı.

Eczacıların hasta ihtiyaçlarının doğru tanımlanması, ilaçların doğru kullanılması, sağlık bakım hatalarının azaltılması, farmakovijilans gibi birçok alanda önemli katkılar sunan bir sağlık meslek mensubu olduğunu kaydeden Çalışkan, açıklamasında şunları söyledi:

“Kamu ile olan birlikteliğimizin doğru analiz edilmesini ve kamu nazarında etkin bir meslek örgütü olduğumuzun, halkımız tarafından da fark edilmesini istiyorum. Bu vesile ile Eczacılık Haftası’nda tüm sağlık camiasına karşı yapılan şiddet ve değersizleştirmenin de son bulmasını temenni ediyorum.

Her zaman dediğimiz gibi; köylerden kentlere yayılan hizmet ağı ile en kolay ulaşılan en yakın sağlık danışmanıyız. Çünkü bizler; ilaç suiistimali ve yanlış ilaç kullanımında bir kontrol ve denetim mekanizması işlevi görerek, sağlıkta bir güvenlik ağı oluşturmaktayız. Halk ile iç içe olduğumuzdan; önleme ve tarama gibi koruyucu sağlık hizmetleri ile farmasötik bakım yani ilaç tedavisinin hastaya özel bir şekilde düzenlenmesini ile hem hasta sağlığını öncelemekte hem de kamuya tasarruf sağlamaktayız. Bunları yaparken de samimi ve kamu menfaatini öncelediğimizden; kamudaki muhataplarımız yani paydaşlarımız da bizim yanımızda olmuş yani desteklemiş, her zaman çözüm odaklı tavır sergilemişlerdir. Çünkü biz birinci basamak sağlık hizmet sunucusuyuz yani kamunun sağlıkta önemli ve vazgeçilmez bir parçasıyız. Dolayısı ile her zaman sorumluluğumuzun bilincinde olarak, bu onurlu mesleğimizi gururla icra ediyoruz. Eczanelerimizin giderlerinin katlanarak artmasına, bu yetmez gibi düşen ilaç fiyatlarının sabit kar marjları ile çarpımı ile gelirlerinin de tersine daha da azalması sonucu yıllardır daralan eczane ekonomilerine rağmen, büyük özveriler ile sürdürdüğü meslek mücadelesinde, halkımızdan bizlere karşı daha fazla anlayışlı olmalarını bekliyorum. Her zaman dediğim gibi eczacı kolay yetişmiyor. Sadece ticari bir materyal satan vasıfsız bir satıcı değiliz, beş yıllık zorlu bir tıp eğitimini başarılı bir şekilde tamamlarsak ilacı hastaya sunma ehliyetine sahip oluyoruz. Bu sebeple de değerli halkımızın; kendilerinin sağlığı için uğraşan Eczacılarımızın değerinin daha fazla farkında olmalarını istiyor, tüm halkımıza sağlıklı günler diliyorum.”

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim