Halide Edip, 1. Dünya Savaşı sonrası ülkenin işgaline karşı isyanın hatibi…Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın Halide Onbaşısı…1915 Ermeni tehcirinde sesini yükseltmiş, idam cezasına 100 yıl önce karşı durmuş birkaç aykırı isimden biri…Mahatma Gandhi’nin, Bertrand Russell’ın, Yahya Kemal’in yakın dostu…Aşkın ve hürriyetin her gün yeniden kazanılması gerektiğine inanan dünya çapında bir entelektüel…
Kadın okuma grubundan oluşan Hitit Kültür Kulübü’nün, Dil ve Edebiyat Derneği’nin de desteğiyle, Halide Edip’in 51. Ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlediği panel, bugün saat 13.30’da Devlet Tiyatrosu Salonu’nda başlayacak. Panele, “Biyografisine Sığmayan Kadın: Halide Edib” kitabının yazarı İpek Çalışlar ile Halide Edip’in torunu Ömer Sayar katılacak.
HALİDE ONBAŞI
1884 yılında doğan, 9 Ocak 1964 tarihinde 80 yaşında aramızdan ayrılan Halide Edip Adıvar’ın yaşam öyküsünü özetlemek öylesine zor ki…
Zira, hep aksiyon içinde, dolu dolu geçmiş bir hayat onunki.
Halide Edip, 1919 yılında İstanbul halkını ülkenin işgaline karşı harekete geçirmek için yaptığı konuşmaları ile zihinlerde yer etmiş usta bir hatip. Kurtuluş Savaşı'nda cephede Mustafa Kemal'in yanında görev yapmış, sivil olmasına rağmen rütbe almış bir savaş kahramanı. Savaş yıllarında Anadolu Ajansı'nın kurulmasında rol almış bir gazeteci.
II. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte yazarlığa başlayan Halide Edip; yazdığı yirmibir roman, dört hikâye kitabı, iki tiyatro eseri ve çeşitli incelemeleriyle Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemleri Türk edebiyatının en çok eser veren yazarlarından. Sinekli Bakkal adlı romanı, en bilinen eseri.
Eserlerinde kadının eğitilmesine ve toplum içindeki konumuna özellikle yer vermiş, yazıları ile kadın hakları savunuculuğu yapmış bir entelektüel.
Birçok kitabı sinemaya ve televizyon dizilerine uyarlandı.
İstanbul Üniversitesi'nde edebiyat profesörü olan Halide Edip, İngiliz Filoloji Kürsüsü Başkanlığı yapmış bir akademisyen; 1950'de girdiği TBMM'de ise milletvekilliği yapmış bir siyasetçi.
1.TBMM hükümetinde Sağlık Bakanı olan Dr.Adnan Adıvar'ın eşi.
“Latife Hanım”ın yazarı İpek Çalışlar’ın kaleme aldığı, Everest Yayınları’nda çıkan yaşam öyküsü 556 sayfa. Kitapta Halide Edip’in albümünden fotoğraflar da yer alıyor.
(Selda FINDIK)
Editör: TE Bilisim